Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.3 C
Athens

Στις 350.000 παραμένουν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να περιορίσουν τις εκκρεμείς αιτήσεις απονομών συντάξεων, αποδεικνύονται πολύ περιορισμένης αποδοτικότητας. Σε απόλυτους αριθμούς, παραμένει άλυτο το πρόβλημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεπερνούν τις 350.000 οι αιτήσεις που βρίσκονται στην αναμονή.

Τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κάνουν λόγο για λίγο πάνω από 120.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη που δεν έχουν ακόμα απονεμηθεί. Όμως υπάρχουν και άλλες κατηγορίες συντάξεων που επίσης βρίσκονται σε αναμονή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αναμένουν την εκκαθάριση:

α) 151.700 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, εκ των οποίων 21.000 αφορούν τις λεγόμενες «διεθνείς συντάξεις»,

β) 129.500 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη,

γ) 45.300 αιτήσεις για εφάπαξ και

δ) 32.000 για μερίσματα σε δημοσίους υπαλλήλους-ένστολους.

Ακόμα και αν τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία για τις κύριες συντάξεις είναι εκείνα που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, πάλι οι εκκρεμότητες σε διεθνείς συντάξεις, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα, παραμένουν.

Γι’ αυτό και στο υπουργείο Εργασίας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, στην αποδοτικότητα που θα έχουν οι δικηγόροι και οι λογιστές, οι οποίοι εδώ και δύο μέρες έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων. Ο στόχος ήταν και παραμένει από τις 20.000 απονομές συντάξεων ανά μήνα, να καταστεί εφικτό να υπάρξει αύξηση στις 30.000. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορέσει το υπουργείο Εργασίας να πετύχει μείωση των εκκρεμοτήτων εντός του α’ εξαμήνου του επόμενου έτους, όπως είναι και η δέσμευση που έχει υπάρξει προς τους θεσμούς.

Πάντως, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένονται τουλάχιστον 60.000 νέες αιτήσεις, γεγονός που θα κάνει ακόμα πιο δυσχερές το τοπίο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ