Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.4 C
Athens

Στην Βουλή η καθυστέρηση του ΕΦΚΑ να καταβάλλει τα αναδρομικά με δικαστικές αποφάσεις

Στην Βουλή έφτασε το θέμα που ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα το ΕΝΔΙΣΥ, αναφορικά με δεκάδες περιπτώσεις συνταξιούχων – μέλη του, οι οποίοι έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών, που όμως ο ΕΦΚΑ δεν εκτελεί. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και 57 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσαν χθες αναφορά προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας εξηγήσεις γι’ αυτό το πρωτοφανές πρόβλημα. Τονίζεται ότι με αυτή την καθυστέρηση, εκτός από την ταλαιπωρία που άδικα υφίστανται οι συνταξιούχοι, επιβαρύνεται και ο Φορέας, με την καταβολή πρόσθετων τόκων που δεν θα έπρεπε να είχαν προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ από το περασμένο καλοκαίρι, ουσιαστικά μπήκε «απαγορευτικό» στους συνταξιούχους, για να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά που αφορούν περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα, στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι περίπου 300.000 συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγή πριν από τον Ιούλιο του 2021 (ημερομηνία που τέθηκε ως όριο από σχετική διάταξη νόμου). Θεωρητικά και πρακτικά, όταν οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίζουν τις δίκες που έχουν προκαλέσει, τότε θα τους επιδικάζονται τα ποσά που τους αναλογούν και θα πρέπει να απονέμονται από τον ΕΦΚΑ. Άλλωστε, τόσο το Οικονομικό Επιτελείο, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν ότι η Κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτές τις όποιες δικαστικές αποφάσεις, σεβόμενη τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Και  όμως, έως τώρα ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταβάλλει τα ποσά που δικαιούνται αυτής της κατηγορίας συνταξιούχοι, παρά το γεγονός ότι έχουν στην διάθεσή τους θετικές τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις…

Μένει να διαπιστωθεί εάν η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, έστω και την ύστατη ώρα και με μεγάλη καθυστέρηση, ώστε μετά την ανακίνηση του θέματος από το ΕΝΔΙΣΥ, αυτοί οι περίπου 160 δικαιούχοι, να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ