Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Παρακράτηση αναδρομικών σε συνταξιούχους από τον ΕΦΚΑ – Δεκάδες ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις

Δεκάδες συνταξιούχοι με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, μάταια περιμένουν επί μήνες να λάβουν από τον ΕΦΚΑ τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται. Η αποκάλυψη έγινε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και οι οφειλές αφορούν την περίοδο για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, κατέφυγαν στην έσχατη λύση να αποστείλουν εξώδικο προς την Διοίκηση του Φορέα, σε μια προσπάθεια να εκτελεστούν αυτές οι 160 δικαστικές αποφάσεις, που έχουν στην διάθεσή τους.

Παράλληλα, το Ενιαίο Δίκτυο έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας τον ΕΦΚΑ ότι με αλχημείες προσέφυγε στην αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, ώστε να εγκρίνει την εισαγωγή σε πιλοτική δίκη με απώτερο σκοπό τη μείωση του διαστήματος διεκδίκησης των αγωγών από πέντε χρόνια σε ενδεκάμηνο.

Τον Οκτώβριο του 2020, προσθέτουν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, η κυβέρνηση δήθεν εκτέλεσε την απόφαση του ΣτΕ για το ενδεκάμηνο, δίνοντας αναδρομικά για περικοπές στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός, δώρα κύριας και επικουρικής καθώς και τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη, (επεστράφησαν χρήματα δηλαδή μόνο στο 40% των συνταξιούχων). Τελικά, μέσω της διαδικασίας της φορολόγησης από αυτά τα αναδρομικά, το 55% δόθηκε πίσω στα δημόσια ταμεία.

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τον Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας των Διοικητικών Δικαστηρίων, την Πανελλήνια Ένωση Δικαστών των Διοικητικών Δικαστηρίων και τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, να αντιδράσουν ως προς την μη εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων. Δίνει δε περιθώριο 15 ημερών προς την Διοίκηση του ΕΦΚΑ ώστε να καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους, διαφορετικά θα προχωρήσει σε νέες δικαστικές πρωτοβουλίες.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι και ουσιαστικά απαγόρευσε από συνταξιούχους να διεκδικήσουν ποσά από επικουρικές συντάξεις και δώρα,  η Κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως όποιες δικαστικές αποφάσεις κατατεθούν στον αρμόδιο Φορέα, θα εκτελούνται κανονικά και τα ποσά θα απονέμονται στους δικαιούχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ