Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25.3 C
Athens

Καταγγελία ΕΝΔΙΣΥ: Εξαφανίζονται αιτήσεις «ως δια μαγείας» για να φαίνονται λιγότερες οι εκκρεμότητες στις συντάξεις!

Στην καταγγελία ότι στον ΕΦΚΑ εξαφανίζονται αιτήσεις συνταξιοδότησης, ώστε να φαίνονται λιγότερες οι εκκρεμότητες στις συντάξεις, πραγματοποίησε το ΕΝΔΙΣΥ!

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, δείχνουν ότι οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις είναι αισθητά περισσότερες σε εκκρεμότητα, από τις 34.000 που επικαλείται ο ΕΦΚΑ, αφού δεν έχουν προσμετρηθεί οι διεθνείς συντάξεις (περίπου 27.000), αλλά και οι ανεκτέλεστες (περίπου 9.360), που είναι εκείνες για τις οποίες υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοσή τους (πχ πιστοποίηση αναπηρίας).

Ειδικά για τα «κρούσματα» εξαφανίσεων, το Δίκτυο αναφέρεται σε αιτήσεις που αναγράφεται ότι είναι «κλειστές οίκοθεν» και για τις οποίες δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, τα αρμόδια υποκαταστήματα και οι διευθύνσεις απονομών συντάξεων. Στην συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, η εξαφάνιση της αίτησης έχει συντελεστεί από όλες τις Διευθύνσεις (πρώην Ταμεία) που απευθύνεται (πχ ΟΑΕΕ και ΙΚΑ ή Δημόσιο) και έτσι δεν φαίνεται  πουθενά. «Πώς θα ανακτηθούν οι αιτήσεις που έχουν χαθεί; Έχετε καταλάβει τι έχετε κάνει; Και οι συνταξιούχοι περιμένουν μάταια να λάβουν την σύνταξή τους. Μια σύνταξη, που λόγω διαδοχικής ασφάλισης, εξαφανίστηκε από το σύστημα», σημειώνει με νόημα το Δίκτυο.

Ειδική αναφορά γίνεται στις αποφάσεις καταβολής κύριων συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, μέσω αυτής της διαδικασίας. Όπως τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς το 30% αυτών, έχει λάθη. Αιτία των λαθών είναι η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού αρχείου του Φορέα, με συνέπεια το ηλεκτρονικό σύστημα να μην «βλέπει» κάποια έτη ασφάλισης! Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα επόμενα έτη, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό σημαίνει ότι σε  αρκετές περιπτώσεις απονομών συντάξεων, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, κατά αρκετές εκατοντάδες ευρώ, από αυτά που θα έπρεπε. Αν στο τελικό κείμενο καταβολής της σύνταξης αναφέρεται ότι «η απόφαση θα αναθεωρηθεί», αυτό σημαίνει ότι ο e-ΕΦΚΑ είναι ενήμερος για τις παραλείψεις οι οποίες έχουν προκύψει. «Αν όμως δεν αναφέρει τίποτα, παρά μόνο αν διαφωνούν να καταθέσουν ένσταση, σε αυτή την περίπτωση οι συνταξιούχοι μπαίνουν σε δικαστικές περιπέτειες», επισημαίνει το Δίκτυο προσθέτοντας ότι η σύνταξη είναι περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορεί να δίνεται εντολή ώστε να βγαίνουν αποφάσεις κατά το δοκούν.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αναφορά για 125.000 εκκρεμότητες που αφορούν αιτήσεις για την επικουρική σύνταξη, για 55.000 εφάπαξ που δεν έχουν απονεμηθεί καθώς και για άλλες 80.000 περιπτώσεις που αφορούν την παράλληλη ασφάλιση. Ειδικά για την τελευταία, τονίζεται ότι αρκετοί από τους δικαιούχους  περιμένουν μάταια να λάβουν την προσαύξηση στην σύνταξή τους, που δικαιούνται, από τον Μάιο του 201, καθώς ακόμα να τεθεί σε λειτουργία το απαραίτητο λογισμικό για να υπολογιστούν τα ακριβή ποσά…

Συνολικά, το ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζει ότι υπερβαίνουν τις 330.000 οι εκκρεμότητες για συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, μάλλον το αντίθετο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ