Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
16 C
Athens

ΣτΕ: Έφτασε η ώρα της απόφασης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της απόφασης για τα αναδρομικά που διεκδικούν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά και τις αλλαγές στην «κορυφή» της πυραμίδας, ετοιμάζεται να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, που θα περιγράφουν με σαφήνεια για ποια χρονική περίοδο θα δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, σχετικά με τις περικοπές που υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων.

 

Το επικρατέστερο σενάριο που παραμένει ενεργό, θέλει τους συνταξιούχους να εισπράττουν αναδρομικά για 11 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015, όταν εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, αλλά και του Μαΐου του 2016, όταν δηλαδή τέθηκε σε ισχύ ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος, γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου». Σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν αναδρομικά ποσά που προσεγγίζουν το τεράστιο ποσό των 4 δισ. ευρώ. Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζεται για την καταβολή των αναδρομικών ποσών, πάντα σε συνάρτηση με την πορεία εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων, η οποία δυστυχώς τους τελευταίους μήνες πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Το πιθανότερο είναι τα αναδρομικά να δοθούν σε πολλές μηνιαίες δόσεις, που η εκκίνησή τους θα δοθεί το 2021. Το αρχικό σενάριο που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση, ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ήθελε να κυμαίνονται από 60-72 οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των αναδρομικών. Βέβαια, εάν η πορεία των εσόδων συνεχίσει να είναι πτωτική, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η επιστροφή των αναδρομικών να μεταφερθεί για το μέλλον, χωρίς σαφείς χρονικούς προσδιορισμούς.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων αφορούν τις περικοπές που έγιναν το 2012 και επηρέασαν όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω.

 

Επίσης, αφορούν την κατάργηση των δώρων, που επίσης πραγματοποιήθηκε το 2012.

 

Πάντως, στην περίπτωση που η δικαστική απόφαση οριοθετεί τη διεκδίκηση των αναδρομικών, μόνο σε όσους έχουν υποβάλλει αγωγές, τότε είναι προφανές ότι τα ποσά που θα οφείλονται από την Πολιτεία θα είναι συντριπτικά λιγότερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ