Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Τελευταία μέρα υποβολής αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που προωθείται από τον ΟΑΕΔ και αναμένεται να υποβληθούν μαζικά αιτήσεις. Ήδη έως χθες Δευτέρα είχαν υποβληθεί περισσότερες από 300.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους μισθωτούς, που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που παρέχει ολιγοήμερες διακοπές, από την 1η Αυγούστου και για ένα έτος.

Ερωτηματικό όμως υπάρχει ως προς τη συμμετοχή των παρόχων, δηλαδή των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Η εμπειρία που υπάρχει έως τώρα είναι ότι η αποπληρωμή του προγράμματος πραγματοποιείται με σχετική καθυστέρηση, γεγονός που κάνει τους παρόχους να είναι μάλλον… απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Βέβαια, για να ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει προαναγγείλει ότι στο εξής η διαδικασία θα επιταχυνθεί και θα πραγματοποιείται εντός 30 ημερών η αποπληρωμή τόσο για τα τουριστικά καταλύματα όσο και για τα ακτοπλοΐκα εισιτήρια. Μένει όμως να διαπιστωθεί στην πράξη, εάν αυτή η δήλωση θα ενεργοποιήσει τους παρόχους, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, έστω και την ύστατη ώρα.

Το φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού επιδοτεί για πρώτο φορά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θέλοντας να ωθήσει τους δικαιούχους ώστε να επιλέξουν και τη νησιωτική Ελλάδα για τις εξαήμερες διακοπές τους. Μάλιστα, οι διακοπές μπορούν να γίνουν δεκαήμερες,  όταν πρόκειται να επιλεχθούν τουριστικά καταλύματα από τον Έβρο, τη Χίο, την Κω, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Λέρο. Στην περίπτωση αυτή η ιδιωτική συμμετοχή θα είναι μηδενική.

Η επιδότηση του ΟΑΕΔ ως προς τη δαπάνη για τα ξενοδοχεία έχει αυξηθεί.

Η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Δικαιούχοι

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou

Πάροχοι

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-koinonikou-tourismou

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Εργαζόμενοι και άνεργοι, θα πρέπει κατά το έτος 2019:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, θα προκύψουν οι τελικοί δικαιούχοι και θα εκδοθούν 300.000 Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ