Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

«Στα κάγκελα» οι εργαζόμενοι στο Μετρό μετά τον ξυλοδαρμό συναδέλφου τους – Απόδοση ευθυνών ζητά η ΓΣΕΕ

Τους είδε να μην φορούν μάσκα και να λερώνουν με τα πόδια τους τα διπλανά καθίσματα. Προσπάθησε να τους συνετίσει, αλλά μάταια. Ως ανταπόδοση, μόλις βγήκε από το συρμό, του επιτέθηκαν δύο «νταήδες» και τον έδειραν τόσο πολύ, που κατέληξε στο νοσοκομείο με δύο κατάγματα στο κεφάλι!

Αποτροπιασμό σε όλο το πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση ότι εργαζόμενος στο Μετρό έφαγε «το ξύλο της χρονιάς του» από δύο ατίθασους νεαρούς, επειδή… τόλμησε να τους ζητήσει να επιδείξουν κόσμια συμπεριφορά. Το περιστατικό έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης, στην αποβάθρα του σταθμού Ομόνοια. Είχε προηγηθεί ένταση ανάμεσα στον εργαζόμενο και τους δύο νεαρούς, όταν τους ζήτησε να φορέσουν μάσκα εντός του συρμού και να κατεβάσουν τα πόδια τους από διπλανά καθίσματα.

Οι νεαροί θέλοντας να δείξουν τον… ανδρισμό τους, επιτέθηκαν άνανδρα στον εργαζόμενο μόλις αυτός εξήλθε του συρμού και τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές.

Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς βιαιότητας είναι ο εργαζόμενος να έχει υποστεί δύο κατάγματα στο κεφάλι…

Τα Σωματεία Εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) κάνουν λόγο για εξάντληση της υπομονής τους. «Έχουμε χάσει το μέτρημα πόσες φορές έχουμε κάνει αναφορές και νύξεις για το τεράστιο θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων και κατ’ επέκταση των επιβατών. Έχουμε χάσει το μέτρημα για το πόσες φορές έχουμε καταδείξει την σχεδόν ανύπαρκτη αστυνόμευση στους σταθμούς. Οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες είναι έρμαια και βορά στις διαθέσεις του οποιουδήποτε, ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Τα Σωματεία επισημαίνουν ότι «πλέον η υπομονή έφτασε στο ζενίθ. Το φιλότιμο εξατμίστηκε. Τα ψέματα τελείωσαν… Η εξακολουθητική αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας των εργαζομένων και των επιβατών, κατά αυτό τον τρόπο, πλέον θεωρείται ύποπτη και επικίνδυνη. Καμία δικαιολογία δεν θα λαμβάνεται ως σοβαρή από εδώ και στο εξής.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της ΓΣΕΕ, που εξέφρασε την «έντονη αγανάκτησή της» για το περιστατικό. «Είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι να μπαίνουν στο στόχαστρο διαφόρων, να κινδυνεύει η ζωή τους επειδή στην ουσία έκαναν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται το καθημερινό μεροκάματό τους σε μεροκάματο τρόμου.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ έχουν στοχοποιηθεί κατ΄ επανάληψη, αρκετοί συνάδελφοι έχουν δεχθεί επιθέσεις βίας, χωρίς δυστυχώς να έχει ληφθεί από τη Διοίκηση της εταιρείας κανένα ουσιαστικό μέτρο αποτροπής τέτοιων πράξεων. Πράξεις βίας, οι οποίες αφενός μεν δεν λύνουν τα προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφετέρου στρέφονται τελικά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ να λάβει εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εκλείψουν τέτοιου είδους απαράδεκτα περιστατικά και απαιτούμε  να συλληφθούν άμεσα οι δράστες και να αποδοθούν ευθύνες.»

Υπενθυμίζεται ότι ο ξυλοδαρμός του εργαζόμενου στο Μετρό, είναι ένα ακόμα περιστατικό βίας σε χώρο εργασίας. Πριν από λίγες μέρες ταχυμεταφορέας έφαγε ξύλο από προϊστάμενό του στα Γλυκά Νερά. Επίσης, ενδεικτικό της εφιαλτικής κατάστασης που επικρατεί σε ορισμένους χώρους εργασίας είναι και το περιστατικό στα Λεχαινά Ηλείας με έναν 56χρονο φύλακα που έχασε τη ζωή του, ύστερα από επίθεση σκύλων!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ