Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

ΣΕΠΕ: Απροστάτευτοι απέναντι στον κορονοϊό οι Επιθεωρητές Εργασίας

Ο έλεγχος στους χώρους εργασίας, για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο που το έχουν επιφορτιστεί οι Επιθεωρητές Εργασίας. Όμως, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν πηγαίνουν «στη μάχη» απέναντι σε ένα τόσο επικίνδυνο εχθρό, απροστάτευτοι!

Με επιστολή τους προς τον Κωστή Χατζηδάκη επισημαίνουν ότι ο κορονοϊός δημιούργησε νέες εργασιακές συνθήκες για τις οποίες το ΣΕΠΕ εμφανίζεται νομικά απροετοίμαστο. Όλα αυτά, ενώ η χώρα διανύει το δεύτερο έτος της πανδημίας…

Οι επιθεωρητές εργασίας ζητούν να ενταχθούν ψηλά στη λίστα των εμβολιασμών, εξαιτίας του αντικειμένου της δουλειάς τους. Το γεγονός ότι υποχρεώνονται να επισκέπτονται για να πραγματοποιούν ελέγχους, πολλούς χώρους εργασίας, οι οποίοι αποτελούν εστία διασποράς της νόσου, είναι μία συνθήκη που δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία. Όντας εκτεθειμένοι στη νόσο, ζητούν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Επίσης, ζητούν σαφείς οδηγίες για να μπορούν να ελέγξουν με ικανοποιητικά αποτελέσματα τη νέα μορφή απασχόλησης, την τηλεργασία.

Στην σχετική επιστολή τονίζουν ότι:

  • Το υπουργείο Εργασίας, δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους Επιθεωρητές Εργασίας εντάσσοντας τους στον προγραμματισμό των εμβολίων και πραγματοποιώντας συχνά tests για covid , όπως έπραξαν άλλα υπουργεία για συγκεκριμένες ομάδες (λιμενικό σώμα, αστυνομικό σώμα).

· Το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να εκπονήσει συνολικό στρατηγικό σχέδιο ελέγχων για την αντιμετώπιση του COVID 19, στο πλαίσιο όμως της κατεξοχήν αποστολής του, με βασικό πυλώνα και προτεραιότητα την προστασία των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και της ασφάλειας των εργαζομένων, η οποία αντανακλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας εν γένει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ