Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.1 C
Athens

Τηλεργασία: Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, ανά περιοχή και κλάδο

Το τεράστιο πρόβλημα της πανδημίας, μπορεί να περιοριστεί, μόνο αν μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που μεταβαίνουν στους χώρους εργασίας τους. Γι’ αυτό και η Πολιτεία ζητάει να αυξηθεί στο 60%, το ποσοστό της τηλεργασίας σε επιχειρήσεις, όπου βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί στο επίπεδο του πολύ υψηλού κινδύνου.

Η Γενική Γραμματεία Εργασίας δίνει τις κατευθύνσεις ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό επιθυμητό αποτέλεσμα, σε μια πολύ κρίσιμη παράμετρο της πανδημίας.

Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής:

  • Επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε περιοχές με «ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ», υποχρεώνονται σε τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό. Προϋπόθεση να επιτρέπεται κάτι τέτοιο από τη φύση των καθηκόντων ανεξαρτήτως αν αφορά ευάλωτη αυξημένου κινδύνου ομάδα. Ειδικώς στην παροχή υπηρεσιών υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 60%.

    Ειδικά στην παροχή υπηρεσιών για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το προβλεπόμενο ποσοστό 60%, υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/ υποκατάστημα.

 

  • Γενικότερα, επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31 Μαρτίου, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

    Το ποσοστό αυτό, υπολογίζεται -επίσης- επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα.

 

Οι Περιφέρειες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «πολύ αυξημένου κινδύνου» είναι οι εξής:

α) Αττική
β) Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
γ) Βοιωτία, Εύβοια και Φθιώτιδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου.
δ) Αργολίδα, Αρκαδία και Κορινθία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
ε) Θεσσαλονίκη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
στ) Άρτα και Θεσπρωτία της Περιφέρειας Ηπείρου.
ζ) Ηράκλειο της Περιφέρειας Κρήτης.
η) Σάμος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
θ) Λευκάδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου.
ι) Κάλυμνος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και Ρόδος της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
ια) Χίος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Από αύριο Σάββατο έως και τις 16 του μηνός, εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ