Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες πληρωμές για αναστολές συμβάσεων εργασίας και πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

«Πληρώνει» σήμερα, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας τους 2.796 δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού που είχαν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις μονομερώς. Πρόκειται για περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι έπρεπε υποχρεωτικά να επαναπροσληφθούν σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από τις επιχειρήσεις τους, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Ουσιαστικά, έστω και με δίμηνη καθυστέρηση, τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες του Ιουνίου και του Ιουλίου, μιας και οι υποβολές δηλώσεων συνεχίζονται.

Ακριβέστερα, σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να υποβληθούν δηλώσεις αναστολών συμβάσεων ή ένταξης στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», για τους εν λόγω μήνες. Πρόκειται για άλλη μία παράταση που έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας. Αφορά αιτήσεις επιχειρήσεων για αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον Ιούλιο,  αλλά και δηλώσεις ένταξης στη β’ φάση του προγράμματος «Συν-Εργασία», για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι επιχειρήσεις πρέπει να δηλώσουν τις μηνιαίες μικτές αποδοχές του κάθε εργαζόμενου τους, τον οποίο έχουν προσλάβει με όρους πλήρους απασχόλησης. Ταυτόχρονα πρέπει να καταγράψουν τις καθαρές αποδοχές του, αλλά και τις καταβαλλόμενες αποδοχές για το μήνα που εντάχθηκε ο εργαζόμενος στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Οι τελικές αποδοχές θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα των λιγότερων ωρών εργασίας που δουλεύει. Παράλληλα η επιχείρηση πρέπει να καταθέσει και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) του εργαζόμενου που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς και την Τράπεζα πληρωμής της μισθοδοσίας του.

Υπενθυμίζεται ότι παράταση έχει δοθεί και για εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, αλλά και όσοι από τον τομέα του τουρισμού έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης στον εργοδότη τους και πρέπει να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους.

Το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει να πραγματοποιήσει τις επόμενες, ίσως και τελικές πληρωμές για Ιούνιο και Ιούλιο, στις 10 Σεπτεμβρίου…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ