Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Έρχονται μαζικές απολύσεις στον τουρισμό και τις αερομεταφορές με τις… ευλογίες του υπουργείου Εργασίας!

Μαζικές απολύσεις στους κλάδους του τουρισμού και των αερομεταφορών, «φωτογραφίζουν» δύο αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, που αλλοιώνουν τους όρους των ίδιων των δικών του μέτρων, για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού! Πρόκειται για αποφάσεις που σχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία αναστολής συμβάσεων και καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αλλά και με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προκύπτουν στη λειτουργία των ανωτέρω μέτρων και «ανοίγουν την πόρτα» για χιλιάδες απολύσεις, είναι οι εξής:

  • Επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας, είτε για ένα μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους. Στην περίπτωση, που διακόψουν τις εργασίες τους, ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους. Οι καταγγελίες αυτές λοιπόν, δεν θεωρούνται άκυρες, ακόμα και αν πρόκειται για εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας! Άρα, οι εργαζόμενοι απολύονται, ακόμα και αν βρίσκονται σε συνθήκη αναστολής σύμβασης!
  • Για τις ίδιες επιχειρήσεις δεν ισχύει η υποχρέωση να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών μετά τη λήξη των αναστολών σύμβασης, τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας. Άρα, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν χιλιάδες εργαζόμενοι που μπήκαν σε αυτό το καθεστώς, υπέστησαν τη μείωση αποδοχών, μιας και υποχρεώθηκαν να λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού (έως 534 ευρώ το μήνα) και τώρα αυτόματα, χωρίς περίοδο προστασίας 30 ημερών, θα βρεθούν στην ανεργία…
  • Οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν στην ανωτέρω κατάσταση, θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο χρόνο απομένει από την καταγγελία της σύμβασής τους και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση βέβαια, είναι να μην εργάζονται σε άλλο εργοδότη.

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές, αλλά και γενικότερα στην τριτοβάθμια παραγωγή (δηλαδή παροχή υπηρεσιών), εάν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», εξαιρούνται από την υποχρέωση διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού, για όσο διάστημα βρίσκονται εντός προγράμματος! Το μέτρο αυτό ισχύει  για εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για τους οποίους όταν λήγει η σύμβασή τους, η επιχείρηση θα τους αφήνει να φύγουν, δηλαδή να βγουν στην ανεργία, χωρίς να ισχύει η προστατευτική διάταξη του προγράμματος. Άρα, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι διπλά χαμένοι: Δέχτηκαν τη μείωση αποδοχών έως 20%, λόγω της ένταξής τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και, ενώ θα περίμεναν να λειτουργήσει η προστατευτική διάταξη και να παραμείνουν λίγο ακόμα εργαζόμενοι στην επιχείρηση, τελικά θα βρεθούν και στην ανεργία… Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ισχύει για όλους τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν ή πρόκειται να λήξουν, μετά την 30η Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Εννοείται ότι στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και όσοι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου είχαν υπαχθεί στο καθεστώς της αναστολής σύμβασης! Η διάταξη είναι ξεκάθαρα «φωτογραφική» για τον κλάδο των αερομεταφορών, καθώς εκεί, λόγω εποχικότητας, κάθε χρόνο πάνω από το 50% του προσωπικού προσλαμβάνεται στις αρχές του έτους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ