Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.1 C
Athens

«Πόντιος Πιλάτος» το ΑΕΔ για τις περικοπές των συντάξεων: Εμφανίζεται αναρμόδιο να λάβει απόφαση

Ουσιαστικά… αναρμόδιο δηλώνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για να αποφασίσει επί των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις (επικουρικές και δώρα) κατά την μνημονιακή περίοδο. Στην εκδίκαση της υπόθεσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου, δεν συζητήθηκε η ουσία του θέματος για το οποίο έχουν υποβάλλει αγωγές, περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι.

Η εισηγήτρια του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμβουλος Επικρατείας Ειρήνη Σταυρουλάκη, περιορίστηκε να αναφερθεί σε ουσιαστικά νομικά θέματα. Αν η εισήγησή της γίνει αποδεκτή, τότε δεν θα εκδοθεί απόφαση σχετική με την ουσία των συνταξιοδοτικών θεμάτων. Έτσι το ΑΕΔ θα κρίνει εαυτόν ως αναρμόδιο!

Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα, χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση, τα αιτήματα των συνταξιούχων να μην ικανοποιηθούν. Έτσι, δεν θα γίνουν αποδεκτές οι αιτιάσεις τους για αντισυνταγματικές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας για το εντεκάμηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Με τον τρόπο αυτό, οι συνταξιούχοι δεν θα δικαιωθούν, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει  εκδοθεί σχετική απορριπτική απόφαση από το ΑΕΔ…

Ουσιαστικά, στο σκεπτικό της εισηγήτριας υπάρχει η εκτίμηση ότι καλείται το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει επί θεμάτων που μπορεί να μην είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Άρα, το ΑΕΔ δεν πρέπει να λάβει καμία σχετική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές για τις κύριες συντάξεις και υποχρέωσε την Πολιτεία να καταβάλλει αναδρομικά ποσά στους δικαιούχους.

Ο Άρειος Πάγος όμως είχε κρίνει συνταγματικές τις αντίστοιχες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αν το ΑΕΔ κρίνει ότι επί άλλων θεμάτων αποφάσισαν το ΣτΕ και ο ΑΠ, τότε δεν θα προχωρήσει στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης και θα την απορρίψει εξαρχής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ