Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
19.8 C
Athens

Συνταξιούχοι με οφειλές: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων – Επί θύραις η ΚΥΑ

Θέμα ημερών είναι όσοι ασφαλισμένοι – ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν χρέος προς τον ΕΦΚΑ μέχρι 30.000 ευρώ, να μπορούν να το ρυθμίσουν, για να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, έχει υπογράψει την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και αναμένεται το ίδιο να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Το πεδίο της διασύνδεσης του ΕΦΚΑ με τη ΔΥΠΑ και με τις Τράπεζες, που αποτελούσε «αγκάθι» στη διαδικασία, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε και έτσι, ξεκινάει άμεσα, ακόμα και από την Μεγάλη Εβδομάδα η έναρξη υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Η διαδικασία, όπως θεσμοθετήθηκε στον πρόσφατο Ασφαλιστικό Νόμο (ν.5078/23), δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Αφορά και τους αγρότες με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Για το υπερβαίνων ποσό, η ρύθμιση  προβλέπει ότι η σύνταξη θα καταβάλλεται κανονικά, αλλά με 60% παρακράτηση το μήνα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση,  θα ισχύει μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα.

Το κρίσιμο μέγεθος ένταξης στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να μην έχει τραπεζικές καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα γίνεται δεκτή η αίτηση που θα υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, σε ειδική πλατφόρμα, που θα ενεργοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα,  θα εξετάζουν εάν πληρούνται  οι λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης,  δηλαδή το όριο ηλικίας και οι ημέρες ασφάλισης,  ανά περίπτωση.

Συνολικά, εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις 20.000 οι οφειλέτες με χρέη στον ΕΦΚΑ, που θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν. Πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων, που για μεγάλο χρονικό διάστημα, παραμένουν εκτός διαδικασίας καταβολής σύνταξης, μιας και η ισχύουσα διάταξη δεν μπορούσε στην πράξη να εφαρμοστεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τρέχουσα ρύθμιση, όποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει πάνω από 20.000 ευρώ χρέος ή αγρότης με οφειλή άνω των 6.000 ευρώ, πρέπει το υπερβαίνον ποσό να εξοφληθεί άπαξ στο σύνολό του. Μόνο τότε ξεμπλοκάρει η διαδικασία και ξεκινάει η καταβολή της σύνταξης. Όπως είναι προφανές, μεγάλος αριθμός οφειλετών δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, καθώς θα έπρεπε να καταβάλλει αρκετές χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του. Έτσι, οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας προτιμούσαν να μένουν για χρόνια εκτός συνταξιοδότησης, κάτι που σημαίνει ότι διαβιούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χωρίς ελπίδα διαφυγής.

Για το θέμα, τοποθετήθηκε χθες σε τηλεοπτική της συνέντευξη και η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι  «ο ΕΦΚΑ δεν θέλει οφειλέτες, αλλά ανθρώπους που να μπορούν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Γι’ αυτό την επόμενη κιόλας εβδομάδα βγάζουμε μία νέα υπουργική απόφαση ανεβάζοντας το πλαφόν από τις 20.000 στις 30.000 ώστε να μπορεί να είναι κάποιος ασφαλιστικά ενήμερος. Από την ερχόμενη εβδομάδα όσοι έχουν χρέος μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του, να είναι ασφαλιστικά ενήμερος και να παίρνει τη σύνταξή του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ