Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

ΠΟΣΕ ΙΚΑ σε Χατζηδάκη: Ο e-ΕΦΚΑ δεν είναι… σαραβαλάκι – Άμεση ανάγκη προσλήψεων

Για διάθεση να τιμωρήσει τους εργαζόμενους, κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων του μεγαλύτερου Ταμείου, που απαρτίζει το Φορέα, καυτηρίασε την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που μέσα από την τροπολογία για την εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης, πέρασε και αυτή τη διάταξη.

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, με ιδιαίτερα καυστική διάθεση, κατηγορεί τον κ. Χατζηδάκη ότι συνεχίζει «την ίδια ακριβώς «τιμωρητική» πολιτική σε βάρος των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ, την οποία ξεκίνησε πρώτη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτι που -υπό κανονικές συνθήκες- θα έπρεπε ιδιαιτέρως να σας ανησυχεί, καθότι δείχνετε να επαναλαμβάνετε τα δικά τους λάθη»…

 

«Το πρόβλημα δεν είναι το ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ που θέλουν να φύγουν από αυτόν», επισημαίνει η Ομοσπονδία, αλλά το ότι «υπάρχουν σ’ αυτόν κάκιστες συνθήκες εργασίας, που δημιουργούν και την τάση φυγής στους εργαζομένους του.

 

Τονίζεται ότι από το 2017 που ξεκίνησε να λειτουργεί το υπερ-Ταμείο, από 8.100 υπαλλήλους που είχε τότε, σήμερα έχει 7.400 το πολύ. Μάλιστα εντός του 2021, πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν άλλοι 700 εργαζόμενοι, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Η πρόσφατη απόφαση για την πρόσληψη εντός του έτους, 184 υπαλλήλων μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, καθώς και η μονιμοποίηση με νομοθετική ρύθμιση των περίπου 140 συμβασιούχων  που παρέμεναν με δικαστικές αποφάσεις, είναι, κατά την ΠΟΣΕ ΙΚΑ «προφανώς προς τη θετική κατεύθυνση. Όμως, για να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, ο αριθμός αυτών των προσλήψεων που έχουν δρομολογηθεί, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο, από την ασπιρίνη που δίνουμε σε κάποιον που πάσχει από καρκίνο, έχοντας την ελπίδα ότι αυτή θα τον γιατρέψει».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι τα ποιοτικά κριτήρια που δείχνουν τη δυσμενή ηλικιακή σύνθεση του υπάρχοντος στελεχικού δυναμικού του φορέα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ, το 80% των υπαλλήλων του είναι άνω των 40 ετών, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος, που να είναι κάτω από την ηλικία των 30 τριάντα ετών. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο, «για έναν φορέα που «αργοπεθαίνει», χωρίς να υπάρχει από τη μεριά της Πολιτείας καμία διάθεση για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.

 

Για να αντιμετωπιστεί η ζοφερή αυτή κατάσταση, προτείνονται τα εξής:

 

  1. Ο άμεσος προγραμματισμός προσλήψεων, σύμφωνα με τις υπαρκτές και ουσιαστικές ανάγκες του e-ΕΦΚΑ για την 5ετία που μας έρχεται, καθώς μέσα σ’ αυτήν, αναμένεται να έχουν συνταξιοδοτηθεί το 30% των σημερινών υπαλλήλων του.
  2. Η συνέχιση κι εντατικοποίηση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η σημερινή διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, για τον εκσυγχρονισμό των δομών του φορέα μας, με την προμήθεια του συνόλου των 6.000 υπολογιστών νέας γενιάς που χρειαζόμαστε, αλλά και όποιων άλλων μέσων απαιτούνται (servers, ηλεκτρονικές εφαρμογές, εκτυπωτές, τηλεφωνικά κέντρα κλπ), ώστε να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο, το eπου υπάρχει στην αρχή της επωνυμίας του φορέα μας.
  3. Η απλοποίηση των διαδικασιών και ο περιορισμός της πολυνομίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που επιβαρύνουν δραματικά τις υπηρεσίες μας αλλά και τους υπαλλήλους του φορέα μας, μη επιτρέποντάς μας -σε τελική ανάλυση- να παρέχουμε την καλύτερη το δυνατόν εξυπηρέτηση στους συμπολίτες μας.

 

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ επικρίνει και την πρόσφατη δήλωση του κ. Χατζηδάκη, που παρομοίασε τον e-ΕΦΚΑ με… σαραβαλάκι. Σημειώνουν με νόημα ότι υπηρετούν «έναν δημόσιο φορέα αυξημένης κοινωνικής σπουδαιότητας, που αγωνίζεται να μετασχηματιστεί ενώ βρίσκεται σε κίνηση, από ρυπογόνο βενζινοκίνητο όχημα παλαιάς τεχνολογίας, σε ένα ηλεκτρικό όχημα που θα είναι ιδιαιτέρως φιλικό προς την Κοινωνία»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ