Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.8 C
Athens

Προγράμματα κατάρτισης: Σύνδεση με το επίδομα ανεργίας – Όλες οι αλλαγές

Ανατροπές (και) στον κρίσιμο τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Κομβικής σημασίας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων από το νέο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει τη διαδικασία ώστε τα προγράμματα αυτά να συνδεθούν και με το επίδομα ανεργίας, ακολουθώντας έτσι το μοντέλο που προτείνει η «έκθεση Πισσαρίδη».

Η νέα ηγεσία του υπουργείου θέλει να αλλάξει τη διαδικασία, διαπιστώνοντας τις πολλές παθογένειες που είχαν τα προγράμματα κατάρτισης κατά το παρελθόν. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι όπως σήμερα έχει δομηθεί το επίδομα ανεργίας, χορηγείται σε πολύ λίγους, σε σχέση με το σύνολο των ανέργων. Από μήνα σε μήνα, κυμαίνεται από 12-15% η κάλυψη των ανέργων από αυτή την παροχή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια συντριπτική πλειονότητα ανέργων (85-88%), που μένουν εκτός παροχής, άρα μένουν χωρίς μια βασική οικονομική στήριξη, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για εύρεση εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δημιουργηθεί «ομάδα κρούσης» στην οποία συμμετέχει και ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, που σχεδιάζει τη μετάβαση στο νέο μοντέλο λειτουργίας των προγραμμάτων κατάρτισης. Εφεξής, η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης θα συνδέεται με έμπρακτα αποτελέσματα του έργου τους. Έτσι θα γίνεται πιο ποιοτική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και εκτιμάται ότι η διαδικασία της κατάρτισης θα αποδώσει μεγαλύτερα αποτελέσματα, σε σχέση με το παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό το επίδομα ανεργίας να συνδεθεί με την κατάρτιση του ανέργου. Θα αυξηθεί το ποσό του (σήμερα είναι 400 ευρώ), αλλά θα χορηγείται για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, ο άνεργος που θα το λαμβάνει θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης, έτσι ώστε να συνδέσει ένα μέρος του «χρόνου ανεργίας» του, με τη βελτίωση των δεξιοτήτων του, που θα τον βοηθήσουν να επιστρέψει πιο ομαλά στην αγορά εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ