Καταγγελία σε βάρος της Κυβέρνησης, ότι σκόπιμα απαξιώνει τον e-ΕΦΚΑ ώστε να το εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες και να εισχωρήσουν στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, πραγματοποίησε η ΠΟΠΟΚΠ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτική τονίζει ότι τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρονται σε μια «υποτιθέμενη αναποτελεσματικότητα και αδυναμία του e-ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του». Έτσι, στρώθηκε το έδαφος για να καθιερωθεί ένας «project manager», ενώ την ίδια στιγμή είναι συνεχείς οι αναφορές για εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα, σε μια σειρά από υποχρεώσεις του Φορέα. Η ΠΟΠΟΚΠ χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη, λαϊκίστικη και προβοκατόρικη μετακύληση των ευθυνών στους υπαλλήλους («γραφειοκράτες»…) κ.ο.κ. απλώς προλειαίνουν το έδαφος. Στην πραγματικότητα, ο τελικός στόχος είναι η πλήρης παράδοση ολόκληρων τομέων και του συνόλου των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιωτικά συμφέροντα! Συμφέροντα, τα οποία βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στον ΕΦΚΑ και προφανέστατα επιθυμούν διακαώς να πατήσουν και με το άλλο.»
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2020, είχαν αναφερθεί με επίσημη ανακοίνωση στο «επικοινωνιακό παιχνίδι» που είχε στηθεί «στις πλάτες των εν αναμονή συνταξιούχων με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και πρακτικές γύρω από τη συγκάλυψη του ζητήματος, των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.» Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι χρειάστηκαν δύο επιστολές από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη το μέγεθος του προβλήματος.
Με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον ΕΦΚΑ, η ΠΟΠΟΚΠ κάνει λόγο για θράσος από την πλευρά της νέας ηγεσίας να «έχουν φέρει τη συντριπτική πλειονότητα του προσωπικού στα όριά του – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σωματική και ψυχική υγεία του». Την ίδια στιγμή, «με διατάξεις όπως η απαγόρευση-εξαίρεση από τους κύκλους του Εθνικού Συστήματος Κινητικότητας -κατ’ εξαίρεση από το υπόλοιπο Δημόσιο (πλην του ΟΠΕΚΑ)- τους φυλακίζουν εντός αυτού! Ψηφίζουν τη διετή επέκταση της εξαίρεσης -παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις τους στο παρελθόν για άρση των απαγορεύσεων- και στο σχετικό Δελτίο Τύπου, με θράσος που περισσεύει, αιτιολογούν την απαγόρευση «ως μέτρο στήριξης του ΕΦΚΑ»…
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «εργασιακό κάτεργο που έχει διαμορφωθεί στον e-ΕΦΚΑ» και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική αλλαγής. Τονίζει ότι η πραγματική στήριξη είναι η «ενίσχυση σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό (χαρακτηριστικά παραδείγματα η απαξίωση των εργαζομένων με το «Πρόγραμμα Απασχόλησης 3.500 ανέργων πτυχιούχων ΠΕ-ΤΕ, ηλικίας 22-29 ετών» του ΟΑΕΔ, παρότι αποδεδειγμένα στήριξαν τον Φορέα και είχαν αποκτήσει, για ένα 12μηνο μέχρι τις αρχές του 2020, εξειδικευμένη εργασιακή εμπειρία για την έκδοση συντάξεων και η αναζήτησή τους για «δανεικό προσωπικό» από άλλους Φορείς και «ανυποψίαστους συνταξιούχους»), αλλά εφαρμόζουν τον περιορισμό και την καταστολή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν δοθεί η δυνατότητα, από αυτό το κάτεργο ΟΛΟΙ θα θελήσουν να φύγουν, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πρόκειται να εκφράσει την επιθυμία να έρθει!»
Ειδικά για την απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη να προωθήσει το μέτρο της «άμεσης καταβολής της Εθνικής Σύνταξης», οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, το χαρακτηρίζουν «ημίμετρο». Σημειώνουν δε ότι «εκτός από την περιορισμένη -και αμφιλεγόμενη σ’ έναν βαθμό- αποτελεσματικότητά του, αποτελεί παραδοχή της πλήρους αποτυχίας της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα. Νομοθετώντας τη χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης ως προσωρινής προκαταβολής, της πραγματικής προσωρινής, αποκαλύπτουν την ανικανότητά τους να μειώσουν τους χρόνους απονομής της κύριας σύνταξης. Η πρόσφατη δε αναφορά του νέου υπουργού στα στατιστικά των συντάξεων, με βάση τα στοιχεία του ίδιου του ΕΦΚΑ, ήταν απαράδεκτα μονομερής και επιλεκτική. Ας το συζητήσει με τους συμβούλους και τους συνεργάτες του πριν εκτεθεί ανεπανόρθωτα…»
Η ΠΟΠΟΚΠ, στην ανακοίνωσή της, αναφέρεται και στην προωθούμενη από την Κυβέρνηση, μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης . Χαρακτηρίζει «πολυπόθητη» από διάφορες πλευρές, την καθιέρωση ενός αμιγώς κεφαλαιοκρατικού συστήματος. «Αυτός είναι ο τελικός σκοπός και το βασικό περιεχόμενο ενός ακόμη «νέου» ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο έχουν σχεδόν έτοιμο. Ο ΕΦΚΑ και η Κοινωνική Ασφάλιση επομένως, όπως η Υγεία, η Ενέργεια κ.λπ., δεν αποτελούν στα μάτια του κάθε Χατζηδάκη, των συμφερόντων που υπηρετεί και της παρέας των πτωματοφάγων («golden boys») που τους ακολουθούν, παρά ένα ακόμη προνομιακό πεδίο άγριας κερδοσκοπίας και παρασιτικού πλουτισμού σε βάρος του κόσμου της εργασίας», τονίζεται με νόημα.
«Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά κυρίως με τη σκόπιμη υπονόμευση τόσο του συνολικού θεσμικού πλαισίου όσο και της διαδικασίας είσπραξης και βεβαίωσης εισφορών από τον ΕΦΚΑ (οριζόντια μείωση των εισφορών από τη μια, διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών από την άλλη), δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μίγμα». Δυνητικά, λοιπόν, η δήθεν «εξουδετέρωσή του» ενδέχεται να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης άλλοθι των κυβερνήσεων για νέες δραστικές και «αναπόφευκτες» παρεμβάσεις συνολικά στις συνταξιοδοτικές παροχές. Ο τρόπος δε που εξελίσσονται τα πράγματα, παραπέμπει μάλλον σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία…», καταλήγει η ΠΟΠΟΚΠ.