Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Από Μάιο και… βλέπουμε για την εκκίνηση της προκαταβολής σύνταξης – Ψηφίστηκε η τροπολογία

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ δεν αναμένεται να είναι έτοιμες να εκκινήσουν τη διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης, πριν από τον Μάιο. Πρόκειται για τη διαδικασία που θα προσφέρει ένα ποσό έως 384 ευρώ το μήνα, σε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν επί σειρά ετών να λάβουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε χθες Τετάρτη και, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη οι εκκρεμότητες είναι 155.000 σε ό,τι αφορά την κύρια σύνταξη. Απέφυγε βέβαια, από το βήμα της Βουλής, να αναφερθεί στις εκκρεμότητες στην επικουρική σύνταξη, τα εφάπαξ, αλλά και την παράλληλη ασφάλιση…

Ακόμα και έτσι, από το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης, οι 50.000 έχουν ενταχθεί στο μέτρο της προσωρινής. Οι υπόλοιπες 105.000 μπορούν, δυνητικά, να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πάντως, ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να επιταχυνθεί συνολικά η διαδικασία απονομής των συντάξεων. Ένα πρώτο μέτρο ήταν το «πάγωμα» των μετατάξεων προσωπικού από τον e-ΕΦΚΑ προς άλλους φορείς του Δημοσίου. Ένα «πάγωμα» που θα έχει διετή διάρκεια. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι από τους 8.500 υπαλλήλους, οι 1.000 είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση!

Ας δούμε πιο αναλυτικά, ποια θα είναι η διαδικασία που θα ισχύει εφεξής:

  • Χορήγηση προκαταβολής της σύνταξης – αναδρομικά από την κατάθεση της αίτησης για σύνταξη.
  • Προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν από το 2018
  • Διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά στο κομμάτι της καταχώρησης δεδομένων (data entry) και της δημιουργίας φακέλων.
  • Ειδικά προγράμματα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνενωθεί στον ΕΦΚΑ, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα το πρώην ΤΣΑΥ, το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και το ΝΑΤ
  • Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται.
  • Θεσμοθέτηση Ενιαίου Πλαισίου Υποβολής Συνταξιοδοτικού Αιτήματος αποκλειστικά ηλεκτρονικά (δηλαδή χωρίς υποβολή χειρόγραφων αιτημάτων, αλλά με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, καταχώρηση, κλπ), στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
  • Αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και απονομών συντάξεων.
  • Σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.
  • Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Πρόσληψη 186 νέων υπαλλήλων και και αξιοποίηση των 683 πτυχιούχων, οι οποίοι είχαν απασχοληθεί για έναν χρόνο στον ΕΦΚΑ, μέσω ειδικού προγράμματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ