Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Ποιοι χάνουν την προκαταβολή σύνταξης – Πότε θα γίνει η εμβόλιμη πληρωμή από τον ΕΦΚΑ

Τρεις κατηγορίες συνταξιούχων εξαιρούνται από τη χορήγηση της προκαταβολής για τις επικουρικές συντάξεις που έχουν καθυστερήσει να απονεμηθούν. Μια διαδικασία που σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή.

Οι δύο κατηγορίες εξαιρούνται προσωρινά και η τρίτη αμετάκλητα.

Παράλληλα,  με υπουργική απόφαση δρομολογείται άμεσα η επέκταση του καταληκτικού χρονικού ορίου της υποβολής αίτησης χορήγησης επικουρικής σύνταξης για τους δικαιούχους προκαταβολής, από την 1η Ιουλίου 2022 που ισχύει σήμερα στην 31η Δεκεμβρίου 2022.

Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ΄ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης)

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η μη χορήγηση της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης -κατά περίπτωση θα οφείλεται  στους εξής λόγους:

  • Οι ενδιαφερόμενοι, δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.)
  • Οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν.
  • Οι αιτήσεις έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναδρομικά που τους αναλογούν.

Σημειώνεται ότι:

– Για την λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου.

– Ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος και

– στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, το τελευταίο δίμηνο  εκδόθηκαν 43.000 επικουρικές συντάξεις, δηλαδή εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ