Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά!

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλαδή οι αγρότες, οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι ανάπηροι και οι χήρες και γενικότερα όσοι λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, αποκτούν δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών! Η διαδικασία καταβολής τους, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23-29 Οκτωβρίου από το υπουργείο Εργασίας, αφορούσε περικοπές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα μνημονιακά έτη, μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Υπήρξαν όμως πάνω από 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ χαμηλότερες κύριες συντάξεις από το ανωτέρω ποσό και δεν έλαβαν ούτε ευρώ, ως αναδρομικά. Έτσι, δικαιούνται αναδρομικά τόσο για τις περικοπές στην επικούρηση, όσο και για τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα, που δεν καταβλήθηκαν. Περικοπές που αφορούν το «επίμαχο» εντεκάμηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1439/2020).

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) «η κυβέρνηση παρανομεί! Υποχρεούται να καταβάλλει τα αναδρομικά χωρίς καθυστέρηση. Υποχρεούται να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ και να μην προκαλέσει νέες διεκδικήσεις στα Δικαστήρια!»

Για το λόγο αυτό η ΕΝΥΠΕΚΚ προτείνει στους χαμηλοσυνταξιούχους να κάνουν χρήση της αίτησης θεραπείας, ώστε να διεκδικήσουν τα Δώρα του 11μήνου!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ