Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Ο «νόμος Κατρούγκαλου» και οι σημαντικές μειώσεις στις νέες συντάξεις

Το ξέραμε, το περιμέναμε, ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση… Η αρνητική επίδραση του ν.4387/2016, γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου» στις νέες συντάξεις, είναι καταλυτική. Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι αρνητικό για τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι στην πράξη λαμβάνουν πολύ μικρότερα ποσά σύνταξης, από αυτά που εισέπραξαν προκάτοχοι τους…

Όπως προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα «Ήλιος» οι συντάξεις που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο είναι κατά 16,43% μικρότερες από τα ποσά των υπόλοιπων συντάξεων, όπως προέκυψαν κατά τα προηγούμενα έτη.

Ακριβέστερα, σε 10.845 κύριες συντάξεις (ΕΦΚΑ και Δημόσιο) που εκδόθηκαν το συγκεκριμένο μήνα, το μέσο ποσό που δίνεται στους δικαιούχους, είναι  μόλις 607,5 ευρώ μικτά. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η μέση σύνταξη όπως προκύπτει από όλους τους άλλους συνταξιούχους, είναι 727 ευρώ μικτά. Άρα υπάρχει μία διαφορά 120 ευρώ το μήνα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του «νόμο Κατρούγκαλου» με τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο εκδόθηκαν 15.902 νέες συντάξεις (κύριες, επικουρικές και  μερίσματα). Πρόκειται για έναν αριθμό εκδόσεων, που κινείται στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ