Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.3 C
Athens

Ποια επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα

Δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), θα πρέπει σύντομα να συνηθίσουν την χρήση προπληρωμένης κάρτας για να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Η διαδικασία πληρωμής θα υποστεί σημαντικές αλλαγές, καθώς θα υπάρξει μέχρι και όριο στα μετρητά που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δικαιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο πολλές συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω  POS ή  άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Στόχος είναι να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των επιδομάτων και αυτά να καταλήγουν σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Ο αρχικός σχεδιασμός θέλει σε αυτή την προπληρωμένη κάρτα να εντάσσονται όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ εκτός των αναπηρικών καθώς και όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε η Κυβέρνηση, υπό την προηγούμενη σύνθεσή της, είχε δεσμευθεί ότι θα επιτύχει με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων παράλληλα βέβαια με τον κεντρικό στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, για να «τρέξει» η διαδικασία πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν στην προκήρυξη διαγωνισμού, προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και την διανομή τους.

Σήμερα, μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλλεται μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μόνο για το μισό ποσό. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, που αντιστοιχούν περίπου στο 3% του ΑΕΠ μαζί με το Εγγυημένο Εισόδημα, πληρώνονται μέσω κατάθεσης στο λογαριασμό του δικαιούχου. Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι και το επίδομα γέννησης ύψους  2.000 ευρώ, το επίδομα παιδιού (Α21) που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων που χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο, τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), το επίδομα αναδοχής, η εισοδηματική ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, το επίδομα Στέγασης καθώς και αυτό Στεγαστικής Συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Από την διαδικασία εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα.

Επίσης, θα ενταχθούν τα επιδόματα που καταβάλλονται από την ΔΥΠΑ, δηλαδή το επίδομα ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας καθώς και αυτό που καταβάλλεται μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες, το ειδικό εποχικό βοήθημα,  το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη καθώς και το επίδομα διαθεσιμότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ