Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
16 C
Athens

Ένα βήμα πιο κοντά στην σύνταξη: Δύο νέα προγράμματα για μακροχρόνια ανέργους

Δύο παρεμβάσεις για ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για ένα καινούργιο που θα δημιουργηθεί, με στόχο να προκύψουν έως 16.500 επιπλέον θέσεις εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, προγραμματίζει η Κυβέρνηση.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά την επέκταση του προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, ώστε να δημιουργηθούν 6.500 επιπλέον θέσεις εργασίας. Έτσι, από τις 8.500 θέσεις που παρέχονται έως τώρα, θα ανέλθουν στις 15.000, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος υπολογίζεται στα 117 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη παρέμβαση θα αφορά επίσης μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας άνω των 45 ετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με ορισμένους εξ αυτών των ανέργων την περασμένη Παρασκευή, έκανε γνωστό ότι θα δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα απασχόλησης, που θα απευθύνεται στην κάλυψη 10.000 ατόμων αυτής της κατηγορίας. Θα δίνεται έμφαση στον ιδιωτικό τομέα και θα εστιάζεται σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας. Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του. Θα έχει διάρκεια 12 έως 18 μήνες και θα προβλέπει μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών 653 έως 746 ευρώ.

Δικαιούχοι – εργοδότες του υφιστάμενου προγράμματος είναι φορείς της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί πλήθος ΝΠΔΔ, όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Ιερές Μητροπόλεις, η ΣΤΑΣΥ καθώς και Δημοτικές Επιχειρήσεις από το σύνολο της επικράτειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ