Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Ταμείο Ανάκαμψης – ΕΣΠΑ: 6 δισ. ευρώ για μείωση ανεργίας και στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Στις 26 ανέρχονται οι παρεμβάσεις που προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας έως το 2027 ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο στόχος είναι να στηριχθεί η απασχόληση, να μειωθεί η ανεργία, να βελτιωθεί η κατάρτιση και να γίνει καλύτερη η σύζευξη με τις κενές θέσεις εργασίας. Παράλληλα να υπάρξει ευρύτερη κοινωνική προστασία σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, μέσω και της επέκτασης προγραμμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά (Νταντάδες γειτονιάς και προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ).

Όλες οι δράσεις που θα ενεργοποιηθούν κατά την επόμενη πενταετία, κωδικοποιούνται στους εξής πυλώνες:

1.Απασχόληση και Αγορά Εργασίας (προϋπολογισμός 1,35 δισ. ευρώ)

* Προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και γυναίκες.

* Νταντάδες της Γειτονιάς: Υπηρεσίες Φύλαξης βρεφών, νηπίων και παιδιών από διαπιστευμένους Επιμελητές / Επιμελήτριες. Το Πρόγραμμα υλοποιείται ήδη σε πιλοτική βάση από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και με το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζεται η επέκτασή του πανελλαδικά.

* Δράσεις για την κοινωνική και οικονομική ένταξη ανέργων προερχόμενων από ευπαθείς ομάδες αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και εργαλεία για την κοινωνική και προσιτή στέγαση. Οι πρωτοβουλίες που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας για παροχή φθηνής κατοικίας σε νέα ζευγάρια αλλά και ευάλωτους πολίτες θα στηριχτούν και από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

* Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων, δράση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που χρηματοδοτείται κατά 50% από τα κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας.

* Εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης για άτομα με αναπηρία.

* Δράσεις κατάρτισης εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας στο πλαίσιο της ενεργού γήρανσης.

*Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων στην αγορά εργασίας.

  1. Απασχόληση των νέων (προϋπολογισμός 479 εκατ. ευρώ)

*Βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίησης για τους νέους, ιδίως μέσω της υλοποίησης των εγγυήσεων για τη νεολαία.

* Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας για ανέργους 18-29 ετών.

*Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή, και γαλάζια οικονομία.

*Ενίσχυση Μαθητείας νέων έως 29 ετών (μεταλυκειακό έτος ΕΠΑΛ).

*Λειτουργία Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) σε 50 ΕΠΑΣ και 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ.

*Πρόγραμμα Coaching νέων επιχειρηματιών για καθοδήγηση και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και για δημιουργία εργαλείων ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων.

*Το πρόγραμμα ALMA που βοηθά νέους που είναι εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης ή απασχόλησης, με έμφαση στους πιο ευπαθείς, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία ταξιδεύοντας σε άλλα κράτη της ΕΕ.

3.Επισιτιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης (προϋπολογισμός 400 εκατ. ευρώ)

*Δράσεις για τη στήριξη των απόρων και γενικά όσων διαβιούν σε κίνδυνο ακραίας φτώχειας (δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) που κατά την περίοδο 2014-2020 συγχρηματοδοτήθηκαν από το «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους». Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει δράσεις διανομής τροφίμων και λοιπών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα 600 σημείων διανομής σε όλη την χώρα, ενώ παρέχει και υπηρεσίες κοινωνικής ενσωμάτωσης.

4.Δράσεις Διοικητικού Εκσυγχρονισμού (προϋπολογισμός 71 εκατ. ευρώ)

* Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση της λειτουργίας της ΔΥΠΑ.

* Αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας στην Ελλάδα.

* Οριζόντιες Παρεμβάσεις για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

* Δημιουργία Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων και Δημογραφικής Πολιτικής

  1. Κοινωνικές Δράσεις μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων

Με πρόσθετα κονδύλια 1 δισ. ευρώ, έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση για τις εξής δράσεις:

*Κέντρα Κοινότητας και Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών.

*Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρία και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας.

*Δομές Γυναικών.

*Δομές Αστέγων.

Από τα ΠΕΠ θα χρηματοδοτηθούν δράσεις κοινωνικής προστασίας όπως:

*Η συνέχιση της κάλυψης της δαπάνης των Βρεφονηπιακών Σταθμών για τρία ακόμη έτη.

*Η δημιουργία Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης εφήβων που τώρα ζουν σε ιδρύματα

*Η στήριξη ευάλωτων οικογενειών με παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από κοινωνικούς λειτουργούς και  ψυχολόγους.

Υπάρχουν όμως και 10 δράσεις, κόστους 1,89 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν με αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτές είναι:

  1. Ψηφιακός ΕΦΚΑ: Η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ κοστολογείται 44 εκατ. ευρώ και μόλις ολοκληρωθεί, θα προκύψουν ωφελούμενοι οι 3,9 εκατ. ασφαλισμένοι και οι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι.
  2. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Με δαπάνη 8 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν πάνω από 2 εκατ. μισθωτοί εργαζόμενοι. Ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και συνολικά, σε αυτή την φάση, έχει 121.000 ωφελούμενους.
  3. Κατάρτιση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες: Πρόκειται για το «μεγάλο πακέτο» στήριξης που κοστολογείται στο 1 δισ. ευρώ και το οποίο υπολογίζεται ότι θα το αξιοποιήσουν έως 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι.
  4. Νέες θέσεις εργασίας: Μέσα από καινούργια προγράμματα απασχόλησης ή επέκταση παλαιότερων και με δαπάνη 541 εκατ.  ευρώ εκτιμάται ότι θα προκύψουν 74.000 ωφελούμενοι – άνεργοι.
  5. Νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς: Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν έως 50.000 οικογένειες, με την δαπάνη να ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.
  6. Κάρτα Αναπηρίας: Με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προκύψουν τουλάχιστον 180.000 ΑμεΑ που θα στηριχθούν από αυτή την πρωτοβουλία.
  7. Προσωπικοί Βοηθοί: Το κόστος θα ανέλθει στα 42 εκατ. ευρώ και ωφελούμενοι θα είναι 1.000 ΑμεΑ.
  8. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ): Με στόχο να δημιουργηθούν 150 ΚΔΑΠ, θα υπάρχουν 9.000 ωφελούμενα παιδιά τον χρόνο και η δαπάνη θα είναι 10 εκατ. ευρώ.
  9. Μονάδες για βρέφη / νήπια σε επιχειρήσεις: Με κόστος 16 εκατ. ευρώ θα δημιουργηθούν 120 τέτοιες μονάδες για να φιλοξενήσουν περίπου 2.500 παιδιά.
  10. Ισότητα και διαφορετικότητα: Με δαπάνη 47 εκατ. ευρώ θα υπάρξουν δράσεις που θα επιδράσουν θετικά σε 1,6 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ