Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Πάνω από το 30% των συνταξιούχων χάνουν τις αυξήσεις το 2023 – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Υπ. Εργασίας

Ξεπερνά το 30%, το ποσοστό των συνταξιούχων που θα διαπιστώσουν την 1.1.23 ότι θα έχουν χάσει την αύξηση κατά 7% που θα δοθεί από την Κυβέρνηση στις κύριες συντάξεις, ως αποτέλεσμα της προσωπικής διαφοράς που έχουν.

Στο Υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι αυτή η απώλεια που προκύπτει λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς θα καλυφθεί από την κατάργηση της φορολογικής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ή από το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ που θα δοθεί άπαξ τον Δεκέμβριο ή από την αύξηση λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης που χορηγείται σε ορισμένες συντάξεις με πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσία. Όλα αυτά, ενώ οι αυξήσεις θα δοθούν σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανήλθε στο 12% τον Σεπτέμβριο. Με ορατό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησής του έως το τέλος του έτους, είναι πιθανό να υπερβεί ακόμα και το 9% σε ετήσια βάση. Άρα, υπάρχει ο κίνδυνος επί της ουσίας, οι αυξήσεις που θα δοθούν στους συνταξιούχους, να υπερκαλύπτονται από τον πληθωρισμό, δηλαδή από την αύξηση των τιμών των αγαθών στην χώρα…

Πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι ειδικά για την αύξηση που απορρέει από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, αυτή θα είναι πολύ μικρή και αφορά ετήσια εισοδήματα άνω των 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ η αύξηση είναι μόλις 1,83 ευρώ το μήνα. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται ότι ειδικά η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αφορά 841.717 άτομα, όμως θα δοθεί μετά την εκκαθάριση της ΑΑΔΕ, άρα πρόκειται ξεκάθαρα για φορολογικό μέτρο που παύει να ισχύει. Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπάρχουν 265.367 χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κάτω από 800 ευρώ το μήνα, οι οποίοι λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, δεν θα δουν τις αυξήσεις 7% στην σύνταξή τους. Όμως, θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, που εκ της φύσεώς του θα δοθεί μόνο μία φορά, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αντίθετα, η αύξηση που θα λάμβαναν αυτοί οι συνταξιούχοι θα ήταν πολύ μεγαλύτερη σε ετήσια βάση, αν δεν υπήρχε η προσωπική διαφορά που την εμποδίζει και στην ουσία, την ακυρώνει.

Συνολικά, πάντως, το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ θα χορηγηθεί σε 1.194.806 άτομα, δηλαδή στο 48,45% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που προκύπτουν από τις καταβολές του Σεπτεμβρίου.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εργασίας προσθέτει στις αυξήσεις που θα δοθούν με το νέο έτος και εκείνες που είχαν προκύψει από τον «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20) και αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Όπως είναι γνωστό όμως οι συντάξεις αυτές, κατά μέσο όρο κυμαίνονταν στα επίπεδα των 8 ευρώ το μήνα. Τώρα θα δοθεί η τέταρτη κατά σειρά ετήσια δόση, από την συγκεκριμένη πενιχρή αύξηση, σε 222.570 συνταξιούχους (δηλαδή μόλις στο 9% του συνόλου).

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας όλες τις ανωτέρω κατηγορίες αυξήσεων που θα δοθούν εκτιμά ότι τελικά, κάποιας μορφής αυξημένη σύνταξη, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι διπλή ή τριπλή, θα λάβει το 94,6% των συνταξιούχων…

Μάλιστα, δόθηκαν στην δημοσιότητα και παραδείγματα, όπως τα επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

  • Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ. Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κλείσουν στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 59,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 714 ευρώ.
  • Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος. Με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7% των συντάξεων και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 822 ευρώ (756 ευρώ από την αύξηση 7% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς).
  • Συνταξιούχος με 70 ευρώ αρνητική προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη τον μήνα 560 ευρώ. Η αύξηση του 7% μειώνει σημαντικά την προσωπική διαφορά ωστόσο δεν την υπερκαλύπτει. Λόγω εισοδήματος κάτω των 9.600 ευρώ τον χρόνο, ο συνταξιούχος θα λάβει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και παράλληλα θα δει να μειώνεται κατά 37 ευρώ η αρνητική προσωπική του διαφορά και θα μπορέσει να δει ταχύτερα πραγματικές αυξήσεις στη τσέπη του στο μέλλον. Ειδικά όμως στο τελευταίο παράδειγμα στην περίπτωση που ο εν λόγω  συνταξιούχος δεν είχε προσωπική διαφορά, τότε η αύξησή του θα ήταν 33 ευρώ το μήνα, δηλαδή 396 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα ποσό μεγαλύτερο των 250 ευρώ που θα λάβει ως έκτακτη ενίσχυση. Ένα ποσό που, εάν δεν υπήρχε η προσωπική διαφορά θα το είχε λάβει κανονικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ