Αλλαγές, που θα ξεκινήσουν από την επικουρική σύνταξη, αλλά θα επεκταθούν στο σύνολο του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, ετοιμάζεται να προωθήσει άμεσα ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Σχετική εντολή άλλωστε έχει δοθεί και από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι όποιες παρεμβάσεις, εάν είναι δυνατόν έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς!
Αναφορικά με την επικουρική σύνταξη, ήδη έχει γίνει γνωστό ότι προωθείται η εφαρμογή ενός πλήρους κεφαλαιοποιητικού μοντέλου, αντί γι’ αυτό της νοητής κεφαλαιοποίησης που υπάρχει έως τώρα. Πρόκειται για μια δομική μεταρρύθμιση, που θα εφαρμοστεί σε όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ενώ θα υπάρξει και προαιρετική αντίστοιχη επιλογή για όσους ήδη εργάζονται.
Όμως η συνέχεια αναμένεται να δοθεί αμέσως μόλις δημοσιοποιηθεί το τελικό πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Ο γενικός στόχος είναι να πάψουν τα αντικίνητρα στην εργασία και να γίνει πιο ανταποδοτικό το σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η χρηματοδότηση των συντάξεων από το κράτος. Σήμερα η δημόσια δαπάνη για μισθούς και συντάξεις, φτάνει στο 28,4% του ΑΕΠ, όταν είναι στο 23,1% ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης…
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Όσο και αν η πρώτη φάση της μείωσης, κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, επηρέασε ευθέως τα έσοδα του ΟΑΕΔ, έχει επιλεχθεί να συνεχιστεί η διαδικασία, χωρίς καθυστερήσεις. Άλλωστε, ήταν και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, να μειώσει έως 5 ποσοστιαίες μονάδες το μη μισθολογικό κόστος, εντός τετραετίας.
Στα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, υπάρχει και η πρόθεση να αντικατασταθεί το ποσοστό που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι ως εισφορά υγείας, με ένα σταθερό ποσό, ή με ένα σύστημα που θα αποτελείται από διάφορες κλάσεις.
Αναμένεται όμως να υπάρξουν αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης. Με δεδομένο ότι διατηρείται το σύστημα που ισχύει έως τώρα (Εθνική + Ανταποδοτική σύνταξη), αποτελεί στόχο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα. Μένει να φανεί τελικά, εάν και σε ποιες περιπτώσεις η στόχευση στην πιο ανταποδοτική σύνταξη, θα έχει επιπτώσεις (αρνητικές ή θετικές) και στο τελικό ποσό που θα καταβάλλεται…