Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

Προσωρινή σύνταξη: Βελτιώσεις και αναδρομικά ποσά

Αυξήσεις, αλλά και αναδρομικά, περιμένουν όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Σύμφωνα με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό που προώθησε στον πρόσφατο νόμο το υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται από το 50% που είναι σήμερα, στο 70 ή 80% κατά περίπτωση.

Το μέτρο αυτό, αφορά όλες εκείνες περιπτώσεις αιτήσεων για σύνταξη, που υποβλήθηκαν μετά τη 13η Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου. Προϋπόθεση είναι να μην έχει  εκδοθεί ακόμα η οριστική σύνταξη και οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας να συνεχίζουν να διαβιούν με την προσωρινή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα δοθούν από τον Οκτώβριο και αναδρομικά ποσά, λόγω της αναπροσαρμογής της προσωρινής σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας).

Στην ίδια τροπολογία που κατατέθηκε στις 29 Ιουλίου, περιλαμβάνεται διάταξη που ορίζει ότι στο εξής θα χορηγείται προσωρινή σύνταξη και σε απασχολούμενους συνταξιούχους, οι οποίοι μέχρι την ψήφιση του εν λόγω νόμου δεν δικαιούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι στο εξής η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50% στο 80% σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, εάν στην απονομή συμμετέχουν και τέκνα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50% στο 70% της οριστικής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ