Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.8 C
Athens

Ο κορωνοϊός «χτυπάει» την εργασία των νέων

Η μετά Covid περίοδος, κάνει δύσκολη την εύρεση εργασίας για τους νέους, σε Ελλάδα και ΕΕ.

Τα στοιχεία της επισκόπησης για το 2022, που δημοσιεύθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, και τα οποία σχετίζονται με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος. Όπως φαίνεται η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 δεν υλοποιείται ομοιόμορφα. Οι νέοι (κάτω των 30 ετών) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την εξεύρεση εργασίας. Επίσης, δυσκολεύονται  να βρουν δουλειές που αντιστοιχούν στις δεξιότητες και την εμπειρία τους. Παρότι η ανεργία των νέων μειώθηκε το 2021, ιδίως προς το τέλος του έτους, παρέμεινε ωστόσο υψηλότερη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τα προ κρίσης επίπεδα (το 2019). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τον Απρίλιο, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 12,5%, ειδικά στους νέους έως 24 ετών, καταγράφηκε στο 30,6%, δηλαδή υπερδιπλάσια.

Από τους νέους που εργάζονται, σχεδόν 1 στους 2 ή ακριβέστερα το 45,9 % απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των εργαζομένων είναι πολύ μικρότερο, δηλαδή μόλις 10,2%.

Η έκθεση δείχνει ότι οι νέοι ήταν ανάμεσα στις ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την απώλεια θέσεων εργασίας κατά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19. Δείχνει επίσης ότι η ανάκαμψη ήταν πιο αργή για αυτούς απ’ ό,τι για τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η Έκθεση προτείνει να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις μέσω πολιτικών απασχόλησης, ως εξής:

– Να ενισχύουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

– Να παρέχουν στους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες.

– Να στηρίζουν την κινητικότητα των εργαζομένων, η οποία αποτελεί δομικό στοιχείο για μια επιτυχημένη και ανθεκτική σταδιοδρομία.

– Να μειώνουν τους κινδύνους για τους νέους, όπως η ανεργία ή η ασθένεια, η φτώχεια και τα χρέη.

– Να βοηθούν τους νέους να φτιάξουν τις δικές τους περιουσίες και να αποκτήσουν ιδιοκτησία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ