Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

Στην Βουλή φέρνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το μείζον θέμα που ανέκυψε με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στον Δημόσιο Τομέα. Μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του κόμματος,  Γιώργου Μουλκιώτη, έχει  προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας, 18 Ιουλίου,  να συζητηθεί στο θέμα στο Κοινοβούλιο και να δοθούν απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Το  ζήτημα έχει ανακύψει μετά από δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία ζητήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η γνωμοδότηση εισηγείται την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2011 ή το 2012 και συμπληρώνουν το όριο ηλικίας (55ο, 56ο και 58ο) μετά την 1.1.2022.

Κρίσιμης σημασίας, σύμφωνα με τον κ. Μουλκιώτη,  είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Αποτέλεσμα, μάλιστα, των γραπτών οδηγιών (εγκύκλιος ΓΛΚ 2017) και των διαβεβαιώσεων του Υπουργείου Εργασίας ήταν σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών να υποβάλλουν αίτηση μειωμένης σύνταξης τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας  καλείται να απαντήσει αν θα κάνει αποδεκτή ή όχι την γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται  μια μεταβατική περίοδος τουλάχιστον δύο ετών πριν από την αύξηση των ορίων ηλικίας που εισηγείται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ