Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

Στην «τελική ευθεία» η Κοινωφελής Εργασία από τον ΟΑΕΔ – Έρχονται 25.000 προσλήψεις ανέργων

Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που εκπονεί ο ΟΑΕΔ και στοχεύει στην προσφορά 8μηνης απασχόλησης σε έως 25.000 ανέργους, βρίσκεται «στο παρά πέντε». Το υπουργείο Εργασίας ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες, έτσι ώστε τις επόμενες μέρες να δοθεί στη δημοσιότητα η απαραίτητη δημόσια πρόσκληση από τον Οργανισμό και παράλληλα να δοθεί η εκκίνηση για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για όσους ανέργους επιθυμούν να συμμετάσχουν. Η προσπάθεια  που καταβάλλεται είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ανάρτησης προσωρινών πινάκων δικαιούχων, υποβολής ενστάσεων και τελικά, ανάρτησης των οριστικών πινάκων με τους δικαιούχους, το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου. Έτσι, στις αρχές Απριλίου της τρέχουσας χρονιάς, θα μπορούν όσοι άνεργοι επιλεχθούν, να στελεχώσουν τις θέσεις εργασίας, που θα έχουν προκύψει, ανά φορέα και ανά υπηρεσία.

Οι προσλήψεις θα έχουν οκτάμηνη διάρκεια και αφορούν θέσεις απασχόλησης σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, καθώς και συναφείς φορείς και υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων. Η διαδικασία κατανομής των θέσεων στους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς έχει ολοκληρωθεί ήδη από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου όταν και δημοσιεύθηκε η σχετική ΚΥΑ. Για την κατανομή των θέσεων του νέου προγράμματος, ελήφθη υπόψη και η κατάσταση που επικράτησε το περασμένο καλοκαίρι με τις πυρκαγιές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Επίσης, αξιολογήθηκαν και έγινε ειδική επιλογή και για τις περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες και από σεισμούς.

 

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός θα καλύψει το μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων που θα απασχολήσει ο κάθε φορέας καθώς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι καθαρές ημερήσιες αμοιβές των ωφελούμενων ορίζονται στο 1/25 του καθαρού ποσού του κατώτατου μηναίου μισθού και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 663 ευρώ μικτά το μήνα.

Αρχικά, όσοι άνεργοι επιλεχθούν με βάση μοριοδότηση, θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες. Ακολούθως, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποίηση. Η συμμετοχή στην κατάρτιση θα είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Το πρόγραμμα θα δώσει έμφαση σε ανέργους που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ( πχ. μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα). Παράλληλα το πρόγραμμα συνδέεται με την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων. Γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση του σκέλους που αφορά την θεωρητική κατάρτιση.

Οι ημερομηνίες υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν με την γνωστοποίηση της σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός θα καταρτίσει στη συνέχεια πίνακα κατάταξης ανέργων, κατά κλάδο και ειδικότητα. Τα προβλεπόμενα κριτήρια επιλογής και κατάταξης θα είναι κυρίως το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, η αναπηρία, το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός ανηλίκων τέκνων, εάν ο ωφελούμενος είναι δικαιούχος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Θα ακολουθήσει η σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των φορέων και των υπηρεσιών τοποθέτησης και θα προκύψουν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης, αφού πρώτα υποβληθούν και ελεγχθούν οι όποιες ενστάσεις από αιτούντες που δεν θα έχουν επιλεχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, βρίσκεται στην αναμονή εδώ και περίπου ένα έτος. Τον περασμένο Νοέμβριο γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Εργασίας ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των θέσεων εργασίας που θα προσφερθούν, ανά Φορέα (πχ Δήμοι και Περιφέρειες). Στο νέο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι υπήρξαν ωφελούμενοι στα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης, που εκπονήθηκαν την περίοδο 2017 – 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ