Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Ο Γολγοθάς των συνταξιούχων: Αναμονή έως 7 χρόνια για την επικουρική σύνταξη

Ταλαιπωρία δίχως τέλος για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που μάταια περιμένουν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη. Εκτός από τις πολύχρονες καθυστερήσεις στις κύριες συντάξεις, σειρά παίρνουν οι εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις και στις επικουρικές. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το χρονικό διάστημα της αναμονής υπερβαίνει την πενταετία και φτάνει έως και τα επτά έτη! Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με τις 90.000 από αυτές να είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν χρόνο καθυστέρησης μεγαλύτερο των 90 ημερών.

Πρόκειται για μια αδιανόητη ταλαιπωρία που δεν έχει αντιμετωπιστεί από τον ΕΦΚΑ. Η προσοχή έχει δοθεί στην μείωση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην κύρια σύνταξη (116.000 εκκρεμότητες με στοιχεία Δεκεμβρίου 2021, από τις οποίες οι 83.000 είναι ληξιπρόθεσμες). Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα εκκρεμή εφάπαξ που ανέρχονται σε 11.647, από τα οποία πάνω από τα μισά (5.930) είναι ληξιπρόθεσμα. Συνολικά φαίνεται ότι οι εκκρεμότητες προσεγγίζουν τις 247.000 (κύρια,  επικουρική σύνταξη, εφάπαξ), χωρίς να υπολογίζονται εκεί και οι περίπου 80.000 περιπτώσεις όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στην προσαύξηση της σύνταξης,  λόγω παράλληλης ασφάλισης. Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα, οι καθυστερήσεις προσεγγίζουν πια την εξαετία,  αφού έχουν ως αφετηρία τον Μάιο του 2016, όταν δηλαδή τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν.4387/16).

Για τις επικουρικές συντάξεις,  ο προγραμματισμός της διοίκησης του ΕΦΚΑ φαίνεται ότι επικεντρώνεται στο να υποχωρήσουν ραγδαία, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και μετά. Έως τότε, η έμφαση θα συνεχίσει  να δίνεται στις κύριες συντάξεις. Άλλωστε η δέσμευση που έχει αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προς τους θεσμούς, είναι  έως το τέλος του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, όλες οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες για την κύρια σύνταξη, να έχουν εκκαθαριστεί. Εν συνεχεία, σειρά θα πάρουν οι επικουρικές και τα εφάπαξ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ