Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Αυξάνονται οι συντάξεις των ομογενών – Διάταξη στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Με ξεχωριστή διάταξη νόμου που αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ το οποίο μπορεί ακόμα και εντός της ημέρας να κατατεθεί στη Βουλή, προτίθεται το υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις συντάξεις που χορηγούνται σε ομογενείς από την Βόρεια Ήπειρο και από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η βασική αλλαγή θα είναι ότι για φέτος το υποχρεωτικό όριο των 40 ετών για μόνιμη και νόμιμη διαμονή των ομογενών στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να λάβουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, θα μειωθεί στα 32 έτη. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος οκτώ ετών, έτσι ώστε το 2030, να επανέλθει το εν λόγω όριο στα 40 έτη. Ουσιαστικά κάθε χρόνο από φέτος και για μια οκταετία, θα αυξάνεται το συγκεκριμένο όριο κατά μία χρονιά.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξει απεγκλωβισμός από το συγκεκριμένο πρόβλημα και θα καταφέρουν οι «παλαιοί» συνταξιούχοι ομογενείς να λάβουν την εθνική σύνταξη, αλλά και οι νέοι συνταξιούχοι που θα προκύπτουν εφεξής. Υπολογίζεται ότι από την παρέμβαση αυτή θα ωφεληθούν τουλάχιστον 250.000 ομογενείς που είτε έως τώρα, λόγω του ορίου των 40 ετών, λαμβάνουν πολύ χαμηλές εθνικές συντάξεις είτε πρόκειται να λάβουν κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το μέτρο αφορά τους ομογενείς που έχουν αλβανική ιθαγένεια, αλλά και όσους προέρχονται από την Σοβιετική Ένωση και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά το 1990.

Πάντως όσοι ομογενείς έχουν λιγότερα από 32 έτη και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, για φέτος η εθνική σύνταξη θα τους δοθεί μειωμένη κατά ανάλογο ποσοστό (πχ μείωση κατά 1/32 για όσους έχουν 31 έτη, μείωση 2/32 για όσους έχουν 30 έτη κοκ). Αντίστοιχη μείωση, αλλά με βάση τα 40 έτη, θα ισχύει από το 2030 και μετά.

Για της ομογενείς που ήδη είναι συνταξιούχοι, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί επανυπολογισμός της σύνταξής τους, παίρνοντας ως βάση υπολογισμού για φέτος τα 32 έτη διαμονής στην Ελλάδα και όχι τα 40 όπως ίσχυε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ