Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Ξεσηκωμός στους συνταξιούχους για φορολόγηση των αναδρομικών και τη ρύθμιση με 6% επιτόκιο

Έντονη αντίδραση από την πλευρά των συνταξιούχων, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, προκάλεσε η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να φορολογήσει τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020. Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν το γεγονός ότι το περασμένο Σάββατο, «εν κρυπτώ» και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποίησε και την σχετική ρύθμιση, που δίνει το δικαίωμα εξόφλησης σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με 6% ληστρικό επιτόκιο.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «ληστεία» και για «τοκογλυφία» σε βάρος 1,1 εκατ. συνταξιούχων. Στην επιχειρηματολογία του το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι οι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, χωρίς τον τόκο 6% που όριζαν οι δικαστικές αποφάσεις. Έτσι, τα ποσά που αφορούσαν περικοπές του 2015 και του 2016, χορηγήθηκαν κατά 30% μειωμένα. Τώρα, στα ποσά αυτά επιβάλλεται φορολόγηση, που κατά μέσο όρο φτάνει στο 33%, ενώ για εξόφληση σε δόσεις, θα προκύψει και 24% πρόσθετη επιβάρυνση, λόγω του ετήσιου επιτοκίου. Επιμένουν να ζητούν να υπάρξει διαγραφή της «άδικης» όπως την χαρακτηρίζουν φορολόγησης, ενώ συνεχίζουν να διεκδικούν την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών και όχι ενός μέρους, που αφορούσε μόνο τις κύριες συντάξεις, όπως αυτό που δόθηκε πριν από 15 μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την τομεάρχη Οικονομικών, βουλευτή επικρατείας του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, να τονίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να τιμωρεί τους συνταξιούχους». Η κυρία Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν κατέβαλε τα περικομμένα αναδρομικά τουλάχιστον αφορολόγητα, αλλά -εν κρυπτώ και εν μέσω πρότασης δυσπιστίας- πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη για την πληρωμή φόρου σε δόσεις μεν, αλλά με επιτόκιο. Γεγονός που τελικά επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη συνολική επιβάρυνση στους συνταξιούχους». Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών, που ουσιαστικά θα σήμαινε τον συμψηφισμό τους με τα ποσά που δεν χορηγήθηκαν, λόγω άτοκης καταβολής. Πριν καλά – καλά συζητηθεί η τροπολογία στο Κοινοβούλιο, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ενεργοποιήσει τη σχετική ρύθμιση, που επιβαρύνει και άλλο τους συνταξιούχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ