Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
16 C
Athens

Αναδρομικά συνταξιούχων: Εξόφληση φόρου σε 48 δόσεις και 6% επιτόκιο – Ρύθμιση με ΠΝΠ

Χωρίς να κατατεθεί ούτε καν διάταξη νόμου προς ψήφιση στη Βουλή, από το «παράθυρο», έθεσε σε ισχύ το Οικονομικό Επιτελείο τη ρύθμιση προς τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά και τώρα υπόκειται σε φορολόγηση. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπογράφηκε το περασμένο Σάββατο 29 Ιανουαρίου, εγκρίθηκε η διαδικασία. Έτσι, εφεξής η πρόσθετη φορολόγηση θα μπορεί να αποπληρωθεί σε έως 48 μηνιαίες δόσεις! Μόνο που στη ρύθμιση, υπάρχει και η διευκρίνηση ότι η όποια διαδικασία εξόφλησης θα είναι έντοκη, με τόκο που υπολογίζεται στο 6% ανά έτος…

Πρόκειται για μια ρύθμιση που αφορά πάνω από 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά ποσά τον Οκτώβριο του 2020 για περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, κατά την μνημονιακή περίοδο. Μόνο που τα αναδρομικά που δόθηκαν τότε, χορηγήθηκαν άτοκα, ενώ τώρα η όποια πρόσθετη φορολόγηση, θα είναι έντοκη.

Προκαλεί ασφαλώς ερωτηματικά, γιατί το Οικονομικό Επιτελείο επέλεξε τη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μάλιστα μέσα στο τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια διαδικασία προαιρετική, που ο κάθε συνταξιούχος ξεχωριστά, θα διαπιστώσει εάν τον εξυπηρετεί να την επιλέξει. Άρα, προς τι τέτοια βιασύνη, την ώρα η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρώτης δόσης, είναι στα τέλη Φεβρουαρίου!

Ακόμα και έτσι πάντως, δίνεται και επίσημα στους συνταξιούχους το δικαίωμα να ενταχθούν σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων για να εξοφλήσουν το συγκεκριμένο χρέος τους.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εξόφλησης της φορολόγησης των αναδρομικών, εντάσσεται στο πλαίσιο των δόσεων, που ήδη υπάρχουν για περιπτώσεις γονικής παροχής.

Επίσης, πρόκειται για μια επιλογή, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στο μέλλον, όταν θα προκύψει ο «επόμενος γύρος» αναδρομικών ποσών. Άλλωστε, εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις περικοπές που έγιναν σε δώρα και σε επικουρικές συντάξεις, που αφορά περισσότερους από 300.000 συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ