Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25.3 C
Athens

Φορολόγηση αναδρομικών: Αντί για διαγραφή, εξόφληση σε 48 δόσεις!

Δυνατότητα να μπορούν να ρυθμίσουν οι συνταξιούχοι την φορολόγηση των αναδρομικών τους, με εξόφληση σε έως 48 δόσεις, προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ενσωματωθεί σε ξεχωριστή διάταξη, που προωθείται άμεσα στη Βουλή. Έτσι, όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή της όποιας οφειλής, όπως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είχε επανειλημμένα ζητήσει, αλλά αντίθετα, θα κεφαλαιοποιηθεί το χρέος και θα εξοφληθεί σε βάθος τετραετίας! Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες είχε κατατεθεί τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, για να υπάρξει διαγραφή των χρεών.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιμένουν στην επιβολή φορολόγησης στα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μάλιστα, το γεγονός ότι αυτή την περίοδο προωθείται σχετική διάταξη, ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις δικαστικές εκκρεμότητες που επίσης υπάρχουν, σχετικά με διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, για περικοπές συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Ενδεχόμενη δικαίωσή τους, θα δημιουργήσει νέο κύκλο χορήγησης αναδρομικών, κάτι που προφανώς θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. Με την θεσμοθέτηση της φορολόγησης σε δόσεις, δίνεται η δυνατότητα να επιτευχθεί η επιστροφή ενός ποσού από τα αναδρομικά, χωρίς να επιβαρυνθούν σημαντικά οι ίδιοι οι δικαιούχοι, δηλαδή οι συνταξιούχοι.

Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν η επιλογή των 48 δόσεων να μην αφορά όλους τους συνταξιούχους, αφού θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, στη λογική

Μάλιστα, η σχετική ρύθμιση πρόκειται να εφαρμοστεί και για τους συνταξιούχους, που καλούνται ήδη από τώρα να καταβάλλουν φόρο για τα αναδρομικά που εισέπραξαν τον Οκτώβριο του 2020. Πρόκειται για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν για τα έτη 2015 και 2016 και η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιανουαρίου. Όπως όλα δείχνουν, περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι που τους είχε επιβληθεί φόρος, θα έχουν τη δυνατότητα της αποπληρωμής σε έως 48 δόσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ