Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Ξενογιαννακοπούλου-Φωτίου για ΟΑΕΔ: Αντικοινωνική πολιτική από την κυβέρνηση εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού

Με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, συναντήθηκαν είχαν σήμερα στη Βουλή η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΟΑΕΔ, την προοπτική του και τους κινδύνους που συνεπάγονται για την ύπαρξή του οι διατάξεις του υπό διαβούλευση Σ/Ν «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας συμμετείχαν στη συνάντηση ο Πρόεδρος Γιώργος Μακράκης, ο Γραμματέας Κώστας Τηλιγάδας και η Ταμίας Άννα Μαρία Καλογεροπούλου. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, εκφράζουν έντονο προβληματισμό από την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, περικόπτοντας και άλλο τα έσοδα του ΟΑΕΔ, σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης της ανεργίας.

Οι δύο Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν πλήρως ρεπορτάζ του endisy.gr περί απώλειας 1 δισ. ευρώ που θα προκύψει στα έσοδα του ΟΑΕΔ, λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί μια αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού.

Σε μία περίοδο που αυξάνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση και καλπάζει η ανεργία ένας σημαντικότατος βραχίονας του κοινωνικού κράτους, ο ΟΑΕΔ, με  συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης υποβαθμίζεται και απαξιώνεται. Ένας σημαντικός φορέας που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κατά 3% αποστερεί από τον ΟΑΕΔ πόρους ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, τη στιγμή μάλιστα που παρουσιάζεται φέτος έλλειμμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού κατά 180 εκατομμύρια.

Η μείωση αυτή συνεπάγεται με βεβαιότητα συρρίκνωση του οργανισμού, των πολύ σημαντικών προγραμμάτων του κατά της ανεργίας και των παροχών που χορηγεί στους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει πώς θα καλύψει αυτό το τεράστιο έλλειμμα. Εκτός αν έχει ήδη δρομολογήσει όσα προαναγγέλλονται από την έκθεση Πισσαρίδη στην κατεύθυνση της συστηματικής απαξίωσης του ΟΑΕΔ και της ιδιωτικοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης.

Διαβεβαιώσαμε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας εργαζομένων του ΟΑΕΔ ότι  θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους γιατί πιστεύουμε στην αποστολή του Οργανισμού ως δημόσιου βραχίονα στήριξης της εργασίας και της κοινωνίας γενικότερα. Αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι, την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, στην εξυπηρέτηση και τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ