Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Ξεμπλόκαρε η σύμβαση στα ξενοδοχεία – Αυξήσεις σε 120.000 εργαζόμενους

Αναδρομικά ποσά για μισθούς τεσσάρων μηνών, διεκδικούν πλέον χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, καθώς επεκτάθηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που είχε υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο και έτσι ισχύει για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε χθες, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και η οποία αναμενόταν εδώ και ένα τετράμηνο. Η νέα ΣΣΕ έχει διετή διάρκεια και η 1η Ιανουαρίου 2023 είναι η αφετηρία της. Προβλέπει αυξήσεις 5,5% κατά το πρώτο και 5% κατά το δεύτερο έτος εφαρμογής της. Συνολικά, η σύμβαση επιδρά στις μηνιαίες αποδοχές περίπου 120.000 εργαζομένων. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και όσοι προέρχονται από γραφεία ενοικιάσεως προσωπικού, οι οποίοι έως τώρα, αμείβονταν με τις κατώτατες αποδοχές. Ο εισαγωγικός μισθός, μετά την αύξηση 5,5% για φέτος, διαμορφώνεται από τα 835 ευρώ έως τα 911 ευρώ μικτές αποδοχές, ανάλογα με τον τομέα εργασίας. Στα ποσά αυτά, θα πρέπει να προστεθούν, ανά περίπτωση, το επίδομα γάμου 10%, το επίδομα σχολής, τα νυχτερινά και οι αργίες. Επίσης, αναγνωρίζεται και η προϋπηρεσία, όπου υπάρχει και μπορεί να τεκμηριωθεί.

Ειδικότερα, το ποσό των 911,34 ευρώ, ισχύει για όσους εργαζόμενους συγκαταλέγονται στην «Κατηγορία Α’» της Σύμβασης δηλαδή: Ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρός Α’, μπουφετζής Α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων, μάγειρας Α’ και τεχνίτης ζαχαροπλάστης.

Οι υπάλληλοι που τοποθετούνται στην «Κατηγορία Β’» της σύμβασης, θα έχουν 892,11 ευρώ, βασικό μισθό. Εκεί συγκαταλέγονται οι βοηθοί υποδοχής, οι προϊστάμενοι πλυντηρίου – λινοθήκης, οι σερβιτόροι τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι θαλαμηπόλοι, οι μπάρμεν, οι μάγειρες Β’ και οι τηλεφωνητές.

Στην «Κατηγορία Γ’»  ο βασικός μισθός, προσδιορίζεται στα 874,45 ευρώ. Αφορά τους βοηθούς σερβιτόρου, τους θυρωρούς υπηρεσίας, τους βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, τους γκρουμ, τους μάγειρες Γ’, τον καμαριέρη – την καμαριέρα και τους βοηθούς ζαχαροπλάστες.

Στην τελευταία «Κατηγορία Δ’», ο βασικός μισθός θα ανέρχεται για φέτος στα 835,64 ευρώ. Σε αυτή την θέση τοποθετούνται οι λαντζέρηδες, οι πλύντριες, οι σιδερώτριες και οι καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

Ειδικό μισθολόγιο θα υπάρχει για τους νεοπροσληφθέντες, καθώς ο μισθός τους για 15 μήνες θα είναι 740 ευρώ, συν τα επιδόματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση.

Ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός ότι μια σειρά από  θεσμικά δικαιώματα, διατηρούνται ανέπαφα. Ίσως το πιο σημαντικό εξ αυτών, είναι το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων. Επίσης, παραμένει ανέπαφο και το επίδομα μετεκπαίδευσης που ισούται με το 10% του μισθού του εργαζόμενου.

Διατηρείται ακόμα και το δικαίωμα που έχει ο εργοδότης, σε ημέρες φόρτου εργασίας να μην χορηγεί ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) συνεχόμενα. Θα μπορεί να χορηγεί τα ρεπό εντός επταημέρου σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Η παράταση στην περίοδο διευθέτησης χρόνου εργασίας, ισχύει για διευρυμένη χρονική περίοδο από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, αντί για 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, που όριζε η προηγούμενη σύμβαση. Για να εφαρμοστεί όμως θα πρέπει η επιχείρηση να έχει προσλάβει όλους τους εποχικά εργαζόμενους πριν από την 15η Μαΐου και το ξενοδοχείο να έχει πληρότητα από 70% και άνω.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ