Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Επιστροφές εισφορών σε δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς – Αιτήσεις σε πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ

Ενεργοποιήθηκε από τον ΕΦΚΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν αίτηση, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι υγειονομικοί, που διεκδικούν επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών για τη διετία 2019 – 2020.

Η διοίκηση του Φορέα, εκτιμά ότι ανέρχονται σε πάνω από 23.000 οι δικαιούχοι επιστροφών, καθώς για εκείνη την περίοδο είχαν καταβάλλει περισσότερες εισφορές από εκείνες που τους αναλογούσαν. Υπενθυμίζεται ότι την «επίμαχη» διετία, οι έμμισθοι αυτοαπασχολούμενοι, που είχαν παράλληλη απασχόληση, κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους. Αυτό άλλαξε από το 2020 και μετά, καθώς τότε θεσμοθετήθηκε η διαδικασία καταβολής εισφορών, σύμφωνα με συγκεκριμένες ασφαλιστικές κατηγορίες που δημιουργήθηκαν. Για όλες εκείνες τις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι είχαν καταβληθεί τότε, υψηλότερες από εκείνες που θα έπρεπε, θα επιστραφούν τα ποσά που αναλογούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από μερικές μέρες, εστάλη εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ, από τους θιγόμενους έμμισθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς, που διεκδικούσαν να τους επιστραφούν τα ποσά που είχαν καταβάλλει.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στους ενδιαφερόμενους μέσω του ιστότοπου του ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr), επιλέγοντας:  Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Μισθωτοί → «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Επιστροφής Εισφορών σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς» με τη χρήση κωδικών TAXISNET και δήλωση ΑΜΚΑ.

Από τη διοίκηση του Φορέα επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών ή η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις θα συσχετίζονται με τα αποτελέσματα, που επήλθαν ή επέρχονται στην ασφάλιση των συγκεκριμένων προσώπων με τη χρήση από τους εργοδότες τους της συσχετιζόμενης «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς», η λειτουργία της οποίας παρατείνεται μέχρι και 31.12.2023. Σε περιοδική βάση τα όποια ποσά προκύψουν, θα  επιστρέφονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αφού προηγουμένως διενεργηθεί συμψηφισμός των επιστρεφόμενων ποσών με τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους  προς τον ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ