Παρεμβάσεις που θα εστιάζουν στην πιο αναλογική παρακράτηση σύνταξης για όσους δικαιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, αξιοποιώντας το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, αλλά και κύρωση κοινοτικής οδηγίας για τα εργασιακά, θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, δηλαδή πριν από τις απαραίτητες θερινές διακοπές. Είναι όμως τόσες πολλές οι νέες διατάξεις που προκύπτουν, κυρίως λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας, που η συγκεκριμένη στόχευση είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά ως προς το σκέλος της ποινής – παρακράτησης 30% που ισχύει για τις συντάξεις, σε περίπτωση που ο δικαιούχος συνεχίζει να εργάζεται, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η πιο αναλογική εφαρμογή. Ουσιαστικά το σκέλος της αναλογικότητας θα προκύπτει από τις ημέρες απασχόλησης του συνταξιούχου, όπως αυτές θα απεικονίζονται στο σύστημα Εργάνη. Εάν θα διαπιστώνεται ότι ο εν λόγω δικαιούχος, εργάζεται 25 ημέρες το μήνα, τότε θα του επιβάλλεται το ανώτατο όριο του 30% της περικοπής. Διαφορετικά, το ποσοστό θα μειώνεται. Όμως, ειδική μέριμνα αναμένεται να υπάρξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς οι ημέρες απασχόλησης μπορεί να μην αποτυπώνονται με σαφήνεια. Εκεί, φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο της περικοπής της σύνταξης σε σχέση με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, κάτι που θα πραγματοποιείται με ανάλογες κλίμακες.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος των εργασιακών, αναμένεται να υπάρχει στο νομοσχέδιο η απαραίτητη επανεξέταση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με τον εργαζόμενο της Ρόδου, που όντας στο νερό εξυπηρετούσε λουόμενους σε πλωτές πλατφόρμες, εκτιμάται ότι θα πρέπει και εκεί να υπάρξει ειδική νομοθεσία, κάτι που έως τώρα δεν ισχύει.
Στον σχεδιασμό που έχει γίνει περιλαμβάνεται και η κύρωση της κοινοτικής οδηγίας που αναφέρεται στους «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Μια οδηγία η οποία εκκρεμεί από το 2019 και η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη για την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία. Αν η χώρα μας δεν προβεί άμεσα σε σχετική κύρωση, κινδυνεύει με παραπομπή στο αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη οδηγία και πρέπει να κυρωθούν άμεσα από την Ελλάδα, αφορούν τις εξής παραμέτρους της εργατικής νομοθεσίας:
– Πληρέστερη ενημέρωση των εργαζομένων από τους εργοδότες τους, σχετικά με τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, η οποία πρέπει να χορηγείται εγκαίρως και γραπτώς.
– Οριοθέτηση της διάρκειας των δοκιμαστικών περιόδων των εργαζομένων που ξεκινούν εργασία, στους έξι μήνες.
–Ανάληψη άλλης θέσης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Τυχόν περιορισμοί του συγκεκριμένου δικαιώματος θα πρέπει να δικαιολογούνται από αντικειμενικούς λόγους.
– Ενημέρωση των εργαζομένων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εκ των προτέρων για το πότε θα πρέπει να παρασχεθεί η εργασία. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά ιδίως εργαζομένους με απρόβλεπτα ωράρια, αλλά και ειδικές περιπτώσεις κατά παραγγελία εργασίας.
– Εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων που αποτρέπουν την κατάχρηση της εργασίας με συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας.
–Χορήγηση γραπτής απάντησης προς τους εργαζόμενους σε αίτημα μετάθεσης σε άλλη πιο ασφαλή θέση εργασίας.
–Παροχή δωρεάν υποχρεωτικής κατάρτισης σχετικά με την εργασία, όταν ο εργοδότης έχει καθήκον να την παρέχει.
– Σε περίπτωση απόλυσης τους εργαζόμενους, θα πρέπει να του γνωστοποιείται γραπτώς από τον εργοδότη και να αναφέρονται αναλυτικά τα νόμιμα δικαιώματά του.