Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
22.9 C
Athens

«Μαύρο» ρεκόρ με 85 εργατικά δυστυχήματα στο α’ εξάμηνο

Στα 85 ανήλθαν τα εργατικά δυστυχήματα πανελλαδικά, αριθμός που ισοδυναμεί με αρνητικό ρεκόρ για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αποτελεί δυσάρεστο προάγγελο για την πορεία όλης της χρονιάς. Από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) προκύπτει ότι το 2022 έχασαν τη ζωή τους 104 εργαζόμενοι. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός ατυχημάτων και απωλειών της ανθρώπινης ζωής, φέτος ο συγκεκριμένος αριθμός είναι πιθανό να είναι αισθητά μεγαλύτερος.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, Πρόεδρος στον ΟΣΕΤΕΕ αλλά και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, «την εβδομάδα που μας πέρασε πίσω από τη δημοσιότητα που δόθηκε στο τραγικό συμβάν του νέου μάγειρα που κάηκε, όταν σε τουριστική επιχείρηση της Κρήτης έπεσε το καυτό λάδι της κατσαρόλας που κουβαλούσε στο πρόσωπό του και στις εργασιακές συνθήκες του σερβιτόρου στη Ρόδο, που περπατούσε μέσα στη θάλασσα σε βάθος 1,5 μέτρου για να σερβίρει, εξελίχθηκαν εκατοντάδες άλλες  ιστορίες με δραματικότερες αυτές των τριών εργατικών δυστυχημάτων που συνέβησαν στον νομό Θεσσαλονίκης και κόστισαν τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι δεν νοείται εργασία στη θάλασσα δίχως στολή, ενώ οι εργαζόμενοι στις παραλίες (και στα χωράφια) απαραιτήτως πρέπει να φορούν παπούτσια, ανοιχτόχρωμα ρούχα, γυαλιά και καπέλα ηλίου. Απαραιτήτως επίσης πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα σε σκιερό μέρος, ενώ η χρήση αντηλιακού και η κατανάλωση νερού απαιτείται να είναι συχνή.

Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται στο Εργαλείο Διαδραστικής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (Oira) για τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU- OSHA).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ