Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
23.7 C
Athens

Μικρότερες αυξήσεις στις συντάξεις λόγω πορείας του πληθωρισμού

Η μείωση του πληθωρισμού όλο το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ίσως τελικά οδηγήσει σε μικρότερες αυξήσεις στις συντάξεις, από το 3,1% που έχει προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή είναι η εκτίμηση του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος σε χθεσινή τηλεοπτική του παρέμβαση, δεν έδωσε ακριβή πρόβλεψη, αλλά παρέπεμψε στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, που αναμένεται να γίνει εντός Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο άλλο νομοσχέδιο, το μίνι – Ασφαλιστικό, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, προγραμματίζεται να υπάρχει ειδική διάταξη, με την οποία θα καθορίζεται η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, για δεύτερη σερί χρονιά. Ένα επίδομα που χορηγείται σε όσους χάσουν την ανωτέρω αύξηση στις συντάξεις τους, επειδή διατηρούν ακόμα υψηλή προσωπική διαφορά, από 10 ευρώ και άνω. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι  ότι θα ανέλθουν σε 750.000 οι συνταξιούχοι που θα καταστούν δικαιούχοι της εν λόγω παροχής, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου. Το βοήθημα θα κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, από 100 – 200 ευρώ. Θα χορηγηθεί σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις που δεν υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στη διάταξη που αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται. Εφεξής, παύει να ισχύει η παρακράτηση 30% επί της σύνταξής τους και θα αντικατασταθεί με έναν πόρο 10% επί του ετήσιου εισοδήματός τους από μισθωτές υπηρεσίες. Ο πόρος αυτός θα φτάνει στο 50% της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ