Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

ΕΦΚΑ: Απονέμονται 20.000 συντάξεις έως το τέλος του έτους – Στις 120.000 οι συνολικές εκκρεμότητες

Στις 120.000 ανέρχονται οι εκκρεμότητες απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων, πάσης φύσεως, από τις οποίες τις 20.000 επιδιώκει να εκκαθαρίσει ο ΕΦΚΑ έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα ο Φορέας προετοιμάζεται ώστε να δεχτεί, από τις αρχές της νέας χρονιάς,  533 νέους εργαζόμενους, καθώς έχουν προγραμματιστεί να γίνουν προσλήψεις, σε δύο φάσεις. Οι νεοπροσληφθέντες έχει αποφασιστεί να στελεχώσουν τα τμήματα εκείνα, όπου έχουν εντοπιστεί τα μεγαλύτερα κενά, καθώς η διαδικασία απονομής συντάξεων, αλλά και γενικότερα η προσπάθεια καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, είναι διαρκής. Την ίδια στιγμή, παρέμειναν στον ΕΦΚΑ οι 85 συμβασιούχοι, που κάλυπταν θέσεις κομβικής σημασίας στα τμήματα που ασχολούνται με τις συνταξιοδοτήσεις, καθώς κρίθηκε απαραίτητο να συνεχίσουν να προσφέρουν εκεί, συμβάλλοντας στον περιορισμό του προβλήματος. Άλλωστε, ειδικά γι’ αυτούς τους συμβασιούχους, είχαν εκφραστεί ευμενώς αρκετοί εκ των προϊσταμένων τους, στα διάφορα υποκαταστήματα όπου εργάζονταν, ανά την επικράτεια, αναγνωρίζοντας τη συνδρομή τους στον περιορισμό του προβλήματος.

Ένα πρόβλημα, που παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, μέσω της αξιοποίησης και της fast track διαδικασίας, ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περίπου 32.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, για τις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να υποχωρήσουν στις 25.000, εντός των επόμενων δύο μηνών. Ταυτόχρονα,  υπάρχουν άλλες 45.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, με την στόχευση που έχει γίνει να είναι να περιοριστούν στις 32.000, το ίδιο  χρονικό διάστημα. Ειδικά  όμως για τις  επικουρικές συντάξεις, η μείωσή τους, εξαρτάται και από την ψήφιση του μίνι – Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, που εντός της επόμενης εβδομάδας, είναι πιθανό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Εκεί, αναμένεται να υπάρχει ειδική διάταξη, που θα επιτρέπει την απονομή επικουρικής σύνταξης για εργαζόμενους  που προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα, με χρήση 15αετίας,  όπως ακριβώς συμβαίνει και για τους συναδέλφους τους στον Ιδιωτικό Τομέα. Αυτή η ενιοποίηση της διαδικασίας, εκτιμάται ότι θα επιταχύνει σημαντικά την απονομή αυτών των συντάξεων, που τώρα εκκρεμούν καθώς πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμπληρώσει 25αετία.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν άλλες 18.000 διεθνείς συντάξεις, δηλαδή η απονομή τους εξαρτάται και από τις ημέρες ασφάλισης, που έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος εκτός Ελλάδος. Εκεί πράγματι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιτάχυνσης της διαδικασίας και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διορθωθεί η κατάσταση, με κάθε φορέα του εξωτερικού, ξεχωριστά. Για παράδειγμα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου με τον αντίστοιχο γερμανικό φορέα ασφάλισης. Γι’ αυτό εξάλλου διοργανώθηκε προ ημερών, σχετική ημερίδα, ενημερωτικού χαρακτήρα, στην Κοζάνη.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν εντοπιστεί περίπου 25.000 αιτήσεις, που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές, αφού λείπουν κάποια δικαιολογητικά που απαιτούνται, ώστε να εκδοθεί η σύνταξη. Οι περιπτώσεις αυτές, επιδιώκεται να λυθούν μία προς μία, με συνέπεια να παρουσιάζουν καθυστέρηση. Για να ξεπεραστεί στο μέλλον, ανάλογο πρόβλημα και να αποφευχθεί αντίστοιχη συσσώρευση αιτήσεων, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, ετοιμάζεται  να εγκαινιάσει με το νέο έτος, μια εντελώς καινούργια υπηρεσία που θα δίνει το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να ενημερώνεται ότι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, έξι μήνες νωρίτερα πριν συμπληρώσει το σχετικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Πρόκειται για μια όντως πρωτοποριακή υπηρεσία, που αρχικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά, στους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Ο στόχος είναι εντός του 2024 να έχουν παραχθεί τα απαραίτητα συμπεράσματα από τη λειτουργία της εν λόγω υπηρεσίας, να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και στη συνέχεια να επεκταθεί στο σύνολο των υποψήφιων συνταξιούχων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται νωρίτερα τα όποια δικαιολογητικά απαιτούνται, ανά περίπτωση και να περιορίζεται έτσι, ο χρόνος αναμονής.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, οι πρώτες 173 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2024 και αφορούν εκκρεμότητες που υπήρχαν από το 2020! Σε αυτούς του νεοπροσληφθέντες, θα προστεθούν άλλοι 360 που θα προκύψουν μέσω ΑΣΕΠ εντός του νέου έτους. Πάντως, η διοίκηση γνωρίζει ότι αυτές οι 563 προσλήψεις που θα γίνουν, ακόμα και αν αφορούν ειδικευμένο προσωπικό, δεν αρκούν για να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε το 2017 είναι 8.300 εργαζόμενους, ενώ τώρα πια, μετά τις αποχωρήσεις των τελευταίων ετών, λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουν απομείνει μόλις 6.900 απασχολούμενοι στον Φορέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ