Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Ασφαλιστική ικανότητα: Τελευταία μέρα εμπρόθεσμης εξόφλησης των εισφορών

Λήγει σήμερα, Τετάρτη 31 Μαΐου, η προθεσμία που έχουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβληθούν οι εισφορές του κλάδου υγείας για το έτος 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι μη μισθωτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις εισφορές του 2022  ή να ρυθμίσουν τυχόν άλλες οφειλές.

Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πάντως, ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι όσοι μη μισθωτοί καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές που τους αναλογούν και διαπιστώνουν από την 1η Ιουνίου ότι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα. Η αίτηση μπορεί  να υποβληθεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr)  στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton . Εν συνεχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα θα ελέγξουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και θα αποδοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα στους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται  νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ