Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13 C
Athens

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΔΙΣΥ: Τι θα κάνετε κύριε Μητσοτάκη με τα «καυτά» προβλήματα των συνταξιούχων;

Οι εκλογές της 21 ης Μαΐου παρήγαγαν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η ΝΔ (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για 2η τετραετία. Οι συνταξιούχοι όμως, οφείλουν να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η νέα Κυβέρνηση, ώστε να στηρίξει τα εισοδήματά τους. Τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν δεν έχουν επιλυθεί και η ώρα για «καθαρές κουβέντες», πριν από τη 2η κάλπη της 25ης Ιουνίου, έφτασε. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αίσθημα ευθύνης έναντι των 2,5 εκατ. συνταξιούχων, απευθύνει ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διεκδικώντας ξεκάθαρες απαντήσεις. Οι συνταξιούχοι απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους, γι’ αυτό ρωτούν:

1) Αναδρομικά:

Είναι γνωστή η εκκρεμότητα που υπάρχει ήδη από το 2021 και αφορά την καταβολή των αναδρομικών που για τις περικοπές που συντελέστηκαν προ δεκαετίας για τα δώρα κύριας και επικουρικών συντάξεων και περικοπών των επικουρικών συντάξεων. Περικοπές που αφορούν σε 2,5 εκατ. δικαιούχους και κοστολογούνται στα 2,4 δισ. ευρώ. Αναγνωρίζει αυτές τις αξιώσεις ο κ. Μητσοτάκης; Τι προτίθεται να πράξει; Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που επιστράφηκαν κατά την 1 η τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ, αφορούσαν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Μάλιστα, τα ποσά αυτά επιστράφηκαν άτοκα, ενώ τα αρμόδια δικαστήρια αξιώνουν έντοκες επιστροφές ποσών. Δεν έγινε η παραμικρή αναφορά όμως στα ποσά που οφείλονται και αφορούν περικοπές σε επικούρηση και δώρα.

2) Προσωπική διαφορά

Τεράστιο πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τις αυξήσεις που καταβάλλονται ήδη από το τρέχον έτος, στις κύριες συντάξεις. Φέτος περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι έχασαν ένα σημαντικό μέρος ή ολόκληρες της αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν (7,75%), επειδή έγινε κακή χρήση της προσωπικής διαφοράς. Τι προτίθεται να κάνει η ΝΔ αν αναλάβει την εξουσία με το νέο έτος; Προγραμματίζονται νέες αυξήσεις 4-5% σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Θα εφαρμοστεί πάλι ο «κόφτης» της προσωπικής διαφοράς; Γιατί δεν γίνεται κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης που θεσπίστηκε στο «νόμο Κατρούγκαλου»; Το ΕΝΔΙΣΥ έχει επανειλημμένα ζητήσει να καταργηθεί η συγκεκριμένη «λαιμητόμος» για τους συνταξιούχους. Γιατί διατηρείται ανέπαφη από τη σημερινή Κυβέρνηση; Θα παραμείνει η πολιτική της χορήγησης επιδομάτων, έναντι του συνόλου των αυξήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν σε ετήσια βάση, πολύ μεγάλα ποσά;

3) 13η σύνταξη

Άλλο ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της α’ διακυβέρνησης της ΝΔ. Η (έστω κουτσουρεμένη) επαναφορά της 13ης σύνταξης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019, καταργήθηκε λίγους μήνες αργότερα! Αντικαταστάθηκε από ένα επίδομα που λαμβάνει μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων. Ως αποτέλεσμα το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι κάθε έτος, οι συνταξιούχοι κάνουν περίπου 1,1 δισ. ευρώ από την μη καταβολή της 13ης σύνταξης. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την πλήρη (και όχι κουτσουρεμένη) επαναφορά της. Η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας καλείται να απαντήσει τι θα πράξει ως προς αυτό το κρίσιμο θέμα.

4) ΕΚΑΣ

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι το 30% των κύριων συντάξεων είναι έως 500 ευρώ το μήνα, δηλαδή βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 800.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν αυτές τις συντάξεις «πείνας». Το ΕΝΔΙΣΥ, με αίσθημα ευθύνης, έχει ζητήσει εδώ και αρκετά χρόνια, να επανέλθει το ΕΚΑΣ, που κακώς καταργήθηκε το 2015 ελέω μνημονίων. Ποια είναι η θέση της νέας Κυβέρνησης; Θα δώσει «ανάσα» σε αυτούς τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους; Ή θα τους αφήσει με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, που ισοδυναμούν με επέκταση της φτώχειας; Όλα αυτά, είναι ερωτήματα που βασανίζουν το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας. Καλείται ο κ. Μητσοτάκης, ως ο επόμενος πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις που θα αποτελέσουν και συνάμα δέσμευση, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Θα περιμένουμε…

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ