Τις παρεμβάσεις στο πεδίο της επικουρικής ασφάλισης που θα κατατεθούν στη Βουλή έως το τέλος του τρέχοντος έτους με τη μορφή νομοσχεδίου «φωτογράφισε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο θα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Επίσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις επικουρικές συντάξεις…
Εντύπωση προκάλεσε βέβαια το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, σε μια συνέντευξη τύπου που είχε διάρκεια σχεδόν τρεις ώρες, στο φλέγον ζήτημα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων!
Πάντως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προαναγγελία των 100.000 προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, προαναγγέλλοντας όρια και περιορισμούς της διαδικασίας.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός, στις αντίστοιχες ερωτήσεις που τέθηκαν:
Επικουρικές συντάξεις
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ακόμα δεν έχει γίνει στην κοινή γνώμη αναλυτική συζήτηση για το δεύτερο πυλώνα της επικουρικής σύνταξης και τη δημιουργία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. «Αυτό που συζητάμε είναι πώς στην επικουρική ασφάλιση, για νέους συνταξιούχους, θα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό «κουμπαρά», που θα δημιουργήσει ένα ασφαλιστικό κεφάλαιο, απαραίτητο στην πατρίδα μας που χρειαζόμαστε επενδυτικά κεφάλαια». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανοιχτό προς συζήτηση», το ενδεχόμενο τα κεφάλαια αυτά να αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα ή όχι. Σε ό,τι αφορά τις σημερινές συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης εγγυήθηκε προσωπικά ότι «καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί». Η σχετική πρόταση νόμου έγινε γνωστό ότι θα τεθεί σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του έτους.
Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας
Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο κ. Μητσοτάκης. «Πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση και από την στήριξη της ανεργίας, στην επιδότηση της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν εξαγγελίες από το υπουργείο Εργασίας». Το πρόγραμμα θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους για ένα εξάμηνο. Θα υπάρχουν περιορισμοί και μια εγγύηση για τη διατήρηση της απασχόλησης. Στους μακροχρόνια ανέργους που θα προσληφθούν θα δοθούν επιπλέον 200 ευρώ ανά μήνα για την επιδότηση της απασχόλησης. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, «υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορολόγηση της εργασίας, είναι πολύ ακριβή. Άρα πρέπει να δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη. Γι’ αυτό και δίνουμε συνολικά κίνητρο, μειώνοντας τις εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ο εργοδότης θα επιλέξει αν θα προσλάβει ή όχι τον εργαζόμενο ή αν θα τον βάλει να δουλέψει με «μαύρα». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κυνηγάει η κυβέρνηση πάρα πολύ την «μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία». «Κάποια στιγμή θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό και όλοι οι επιχειρηματίες κοιτάζουν και το μέλλον». «Μακάρι το ενδιαφέρον να ξεπερνάει τις 100.000», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Πρώτος εγώ θα τις χρηματοδοτήσω παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά…
Εισφορά Αλληλεγγύης
Αναφορικά με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, για το 2021, που αφορά μόνο τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αυτές είναι οι δημσιονομικές δυνατότητες για τώρα. Παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Όμως τώρα πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει πληγεί πολύ περισσότερο από το δημόσιο, ελέω πανδημίας». Παραδέχτηκε έτσι, ότι το μέτρο αυτό, αφήνει εκτός, τόσο τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, όσο και τους συνταξιούχους…
Εργασιακό νομοσχέδιο
Ο πρωθυπουργός, γνωστοποίησε ότι εντός Οκτωβρίου το σχετικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά, θα τεθεί σε διαβούλευση. «Λίγοι θα είχαν αντίρρηση να έχουν οι εργαζόμενοι ευελιξία, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το 8αώρου», υπογράμμισε. «Ο συνδικαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε το 1982 χρειάζεται ανανέωση. Θα δοθεί άπλετος χρόνος διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Είμαι σίγουρος ότι άμεσα θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου. Τα εργασιακά αποτελούν ταμπού για την αντιπολίτευση. Καλό είναι η κριτική που θα ασκηθεί να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα», τόνισε με νόημα.