Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Τι κρύβει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Κερδισμένοι και χαμένοι

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από το 39,66% στο 36,67%, που θα αφορά εργαζόμενους (1,21 μονάδες), αλλά και εργοδότες (1,79 μονάδες), εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα δώσει μια «ανάσα» στην αγορά εργασίας. Υποστηρίζει ότι θα βοηθήσει ώστε να αυξηθούν οι προσλήψεις. Θα επιφέρει και μια μικρή αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων, που στα επίπεδα μισθών 700-1.000 ευρώ θα είναι πέριξ των 10 ευρώ το μήνα… Για τους εργοδότες, αθροιστικά, το όφελος αναμένεται να είναι περίπου διπλάσιο. Όμως θα έχει και σημαντικό αποτύπωμα στον ΟΑΕΔ και τις παροχές του Οργανισμού που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε μια περίοδο που «το τέρας» της ανεργίας φουντώνει, η κυβέρνηση επιλέγει να περικόψει εισφορές, που αποτελούν πόρους, δηλαδή έσοδο για τον ΟΑΕΔ. Βέβαια, στο υπουργείο Εργασίας έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι όποιες απώλειες προκύψουν, θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε μια οικονομία της βαθιάς ύφεσης όμως, είναι άγνωστο για πόσο ακόμα, θα μπορούν να διατίθενται κρατικά κονδύλια προς τον ΟΑΕΔ, για να καλύψουν τις μειώσεις από τις εισφορές… Άρα, είναι άγνωστο ποια θα είναι η επίδραση, σε βάθος χρόνου, στα προγράμματα απασχόλησης και στην επιδότηση ανεργίας, που είναι τα βασικά «εργαλεία» που χρησιμοποιεί ο ΟΑΕΔ για την στήριξη των ανέργων στην Ελλάδα!

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο αποτιμά κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση θα επικεντρωθεί στους κλάδους της ανεργίας, του ΟΕΚ και του ΛΑΕΚ, που υπάρχουν στον ΟΑΕΔ. Είναι πιθανό η μείωση των εισφορών να μην περιοριστεί μόνο στους εργαζόμενους πλήρους, αλλά να επεκταθεί και σε εκείνους της μερικής απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο, οι ασφαλιστικές εισφορές υποχώρησαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Μια μείωση που επίσης προέκυψε από περικοπή των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ! Από 1.1.2021 το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί…

Σήμερα, το ασφάλιστρο βρίσκεται στο 15,33% για τον εργαζόμενο και στο 24,33% για τον εργοδότη. Με τη μείωση που εξαγγέλθηκε θα υποχωρήσει στο 14,12% για τους εργαζόμενους και στο 22,54% για τους εργοδότες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για συνολική μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σε βάθος τετραετίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ