Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

Μητσοτάκης: Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων!

Τον Οκτώβριο θα δοθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός! Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στην καθιερωμένη ετήσια παρουσία του, λόγω ΔΕΘ (παρά το γεγονός ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω κορονοϊού), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποίησε ότι η καταβολή αφορά περίπου 1 εκατ. δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ. Άρα, έστω και με καθυστέρηση, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε δημόσια, επιβεβαιώνοντας το ΕΝΔΙΣΥ, ότι μόλις το 1/3 των συνταξιούχων της χώρας, θα λάβουν αναδρομικά ποσά…

Ο κ. Μητσοτάκης, γνωστοποίησε επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους άλλα 460 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στους συνταξιούχους, λόγω αυξήσεις που θα γίνουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και άλλα μέτρα τόσο για την αγορά εργασίας, όσο και για τη φορολογία. Αυτά είναι τα εξής:

  • Μειώνονται κατά τρεις μονάδες στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα το 2021. Ετήσιο όφελος 158 ευρώ για υπάλληλο με εισόδημα 1.018 ευρώ.
  • Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Ισχύει για ένα έτος, το 2021. Ανακουφίζονται αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ, η ετήσια φορολογική ελάφρυνση ανέρχεται στα 361 ευρώ.
  • Θεσμοθετείται καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το Κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέο υπάλληλο ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας. Αν προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, τότε θα επιδοτείται η επιχείρηση με 200 ευρώ μηνιαίως. Κέρδος και από τις δύο πλευρές 2.821 ευρώ στο εξάμηνο για πρόσληψη. Για μισθό 1.200 ευρώ το όφελος είναι περίπου 4.000 ευρώ.
  • Το Πρόγραμμα Συν-Εργασία επεκτείνεται έως τέλος 2020. Θα αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο σε κλάδους που έπληξε η πανδημία. Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων. Προστίθενται και οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
  • Ανοίγει αμέσως ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς του τουρισμού, του επισιτισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού. Δρομολογούμε 4ο κύκλο τον Δεκέμβριο με κόστος 600 εκατ. ευρώ
  • Καινοτομία για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις για τρία έτη 2021 – 2023, καθώς μειώνει εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων.
  • Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά 1,4 δις. ευρώ. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατ. ευρώ λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι βοηθούν όλη την οικογένεια.
  • Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες κάτοικοι από Καστελόριζο μέχρι Αη Στράτη και Γαύδο θα ωφεληθούν.
  • Για απασχολούμενους σε κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός, αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, κάθε οφειλή φορολογική και ασφαλιστική. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις.
  • Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά και σε άλλους κλάδους.
  • Η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό  μέχρι τέλος 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 οι πιο αδύναμοι συμπολίτες θα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα οφειλών και διευθέτησης δεύτερης ευκαιρία.
  • Παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν. Μειώνονται σε 50, αντί για 100 όλα τα ένσημα που απαιτούνται για την ενίσχυση. Εντάσσονται σε αυτό εποχικοί απασχολούμενοι.

Το συνολικό κόστος γι’ αυτές τις παρεμβάσεις, ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ.

Επικουρικές συντάξεις

Στις πρόσθετες αναφορές του ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την έκθεση Πισσαρίδη για να προαναγγείλει δύο ακόμα παρεμβάσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

  • Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ