Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το ΕΝΔΙΣΥ συνεχίζει τον αγώνα: Δίκη στο ΣτΕ για δικηγόρους και λογιστές που εντάσσονται στην απονομή συντάξεων

Η πίεση που ασκεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Έτσι, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί εάν μπορούν οι δικηγόροι και οι λογιστές να συνδράμουν στην μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Στις 3 Δεκεμβρίου προγραμματίστηκε να διεξαχθεί η κρίσιμη δίκη, από την οποία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς, αν η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας,  ήταν σύννομη ή όχι.

Κατά της απόφασης του  υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, έχουν προσφύγει εκτός από το ΕΝΔΙΣΥ και οι ενώσεις εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, που ζητούν μάλιστα να εκδοθούν ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να καθυστερήσει ή να μπλοκάρει η διαδικασία επιμόρφωσης των δικηγόρων και των λογιστών-φοροτεχνικών.

Μια διαδικασία που πάντως, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, για 1.200 εξ αυτών (800 δικηγόροι και 400 λογιστές) με τη χορήγηση στους εκπαιδευόμενους, των απαραίτητων κωδικών, ώστε να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στα μαθήματα που θα ακολουθήσουν. Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία παρακολούθησης των πρώτων μαθημάτων, με στόχο η επιμόρφωση να έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις, ώστε να οι επιτυχόντες να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, για να μπορούν να ενταχθούν και επίσημα στη διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας περιμένει με έκδηλη ανυπομονησία την προσθήκη των δικηγόρων και των λογιστών, για να καταστεί εφικτό να γίνει το «αποφασιστικό βήμα» και να μειωθούν σημαντικά οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Πρόκειται για ένα μεγάλο «στοίχημα» που έχει βάλει η ηγεσία του υπουργείου, καθώς το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί «γάγγραινα» για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ταλαιπωρώντας επί σειρά ετών δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους, που μάταια περιμένουν για να λάβουν τη σύνταξη που δικαιούνται.

«Άτλας» και εκκρεμότητες

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από την αρχή του έτους, οι εκκρεμείς αιτήσεις δεν έχουν υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ατλας», τον Μάιο είχαν απομείνει 131.570 αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης, που βρίσκονταν στην αναμονή. Αν σε αυτές προστεθούν και οι αντίστοιχες αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, τότε προσεγγίζουν τις 300.000 οι εκκρεμότητες. Μόνο για τις κύριες συντάξεις, η δαπάνη που απαιτείται για την εξόφλησή τους, ανέρχεται σε 400.531.848 ευρώ. Σαφέστατα υπάρχει  μείωση συγκριτικά με τις 151.707 κύριες συντάξεις, που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Το γεγονός,  ας πούμε, ότι τον Μάιο ολοκληρώθηκαν 17.436 συνταξιοδοτικά αιτήματα, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 9.163 οι αντίστοιχες αιτήσεις για τις οποίες απονεμήθηκαν συντάξεις, δείχνει ότι  υπάρχει βελτίωση στην αποδοτικότητα των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Όμως, δεν φαίνεται να είναι αρκετή, ώστε να δώσει  άμεση λύση στο πρόβλημα. Γι’ αυτό και ο Κωστής Χατζηδάκης,  έχει θέσει τον στόχο των 30.000 απονομών συντάξεων, σε μηνιαία βάση. Έναν στόχο όμως που για να επιτευχθεί, εκτιμά ότι χρειάζεται και τη συνδρομή των δικηγόρων και των λογιστών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ