Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Μειώθηκαν τα υποχρεωτικά self test για τους εργαζόμενους – Ποιους κλάδους αφορά το μέτρο

Ένα θα είναι τελικά, αντί για δύο που ήταν η αρχική απόφαση, το υποχρεωτικό self test που θα πρέπει να υποβάλλονται οι εργαζόμενοι, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για την εβδομάδα που διανύουμε, το περιθώριο που υπάρχει είναι μέχρι την 23η Μαΐου. Έως τότε, ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει υποβληθεί σε self test και να έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του, στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, το υποχρεωτικό self test αφορά όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που απασχολούνται σε 14 κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι είναι:

*Λιανεμπόριο.

* Εστίαση.

* Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

*Μεταφορές.

*Υπηρεσίες καθαρισμού.

*Κομμωτήρια.

* Κουρεία και κέντρα αισθητικής.

* Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

*Σχολές οδηγών.

*Φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

*Φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων.

*Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

*Τουρισμός.

*Ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test, για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, άλλαξε η αρχική απόφαση που είχε λάβει το υπουργείο Εργασίας και σύμφωνα με την οποία η επιβάρυνση για το πρώτο self test ανήκε στην επιχείρηση και για το δεύτερο στην Πολιτεία. Τώρα, το πρώτο self test αναμένεται να επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για το δεύτερο, που δεν είναι υποχρεωτικό, δεν έχει γίνει ανάλογη πρόβλεψη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ