Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

Μεγάλες καθυστερήσεις στην συνταξιοδότηση των δικαστικών υπαλλήλων

Ταλαιπωρία και πολύμηνες καθυστερήσεις αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι για την έκδοση της σύνταξής τους. Έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις που φτάνουν έως και τους πέντε μήνες, μόνο για την έκδοση της προσωρινής σύνταξης! Επίσης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, όπου χρειάστηκαν επτά μήνες για να αποσταλούν τα δικαιολογητικά των δικαστικών υπαλλήλων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έτσι ώστε στη συνέχεια να καταστεί εφικτό να εκδοθεί η πράξη συνταξιοδότησης.

Τονίζεται ότι σε μια περίοδο ακρίβειας και συνεχών ανατιμήσεων, αυτές οι πολύμηνες καθυστερήσεις δημιουργούν πρόβλημα πραγματικής επιβίωσης σε αυτούς τους νέους συνταξιούχους.

Παρέμβαση για το θέμα, έγινε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, που κάνει λόγο για δίκαιο αγώνα των δικαστικών υπαλλήλων για τα αυτονόητα. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι, όταν εργάζονταν ως δικαστικοί υπάλληλοι, στήριζαν «πάνω από τρεις δεκαετίες τη λειτουργία των Δικαστηρίων». Συνεπώς, εκτός από ζήτημα επιβίωσης, είναι και θέμα σεβασμού,  αλλά και αξιοπρέπειας αυτών των ανθρώπων να εκδίδονται οι πράξεις συνταξιοδότησής τους, χωρίς να υφίστανται τέτοια μεγάλη καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Άτλας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για κύρια σύνταξη είναι 83.000. Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο στόχος για να καταβληθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες στις συντάξεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, για τα έτη πριν από το 2019, δεν επιτεύχθηκε. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν υπάρχουν ακόμα περίπου 1.500 περιπτώσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τρία και πλέον, έτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ