Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Γενική Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 6 Απριλίου

Γενική απεργία στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για τις 6 Απριλίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με βασικό αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της χώρας. Τα συνδικάτα αποφάσισαν να κινηθούν από κοινού, δείχνοντας την αντίδρασή τους στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους.

Η ΓΣΕΕ ζητάει να τηρήσει ο πρωθυπουργός την προεκλογική δέσμευσή του για αυξήσεις αποδοχών διπλάσιες από τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Επίσης, υπενθυμίζει ότι σε πρώτη φάση, πρέπει άμεσα να επανέλθουν οι κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, στα 751 ευρώ και να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα της υπογραφής νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ τονίζει μεταξύ άλλων, να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, να επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός,  αλλά και να υπάρξει αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Τονίζεται επίσης ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως και να μην υπάρξει καμία περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι «με την πανδημική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη με ό,τι αυτή έχει επιφέρει σε κοινωνία και οικονομία, και με έναν πόλεμο τις οικονομικές συνέπειες του οποίου δεν έχουμε δει ακόμα, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια η οποία έχει υποβαθμίσει το βιοτικό τους επίπεδο. Παρά τις αγωνιώδεις αναζητήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων για λύσεις μέσω οικονομικής στήριξης, κάτι που επιβάλλεται άμεσα, η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση. Απάντηση επίσης δεν έχει δοθεί και για τη δημοκρατική επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου. Δυστυχώς, και τα δύο απουσιάζουν από τις προτεραιότητες της Κυβερνητικής πολιτικής».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ